Gratis antivirus-program er bra nok

Elektrokjedene tjener gode penger på at mange ikke er klar over at man har tilgang til fullgode gratis antivirus-program.

Elektrokjedene tjener gode penger på at mange ikke er klar over at man har tilgang til fullgode gratis antivirus-program. Foto: Pixabay

Elektrokjedene er ivrig på å selge antivirusprogram, til tross for at de aller fleste har tilgang til dette - helt gratis.

04.05.15 07:08

Kostbare antivirusprogram er penger ut av vinduet for de aller fleste.

Mange bredbåndsleverandører og banker tilbyr fullgode antivirusprogram gratis. Kunder med nettbank i DNB har for eksempel antivirusprogrammet McAfee Multi Access uten kostnader, som er et fullverdig antivirusprogram, alle Telenor-kunder med bredbånd eller mobilt bredbånd har inkludert Norton antivirus-program, Get-kundene har Norman Security Suite, osv, osv.

På toppen av dette følger det med gratis antivirusprogram i Windows når man kjøper PC i dag. Antivirusprogrammet heter Windows Defender og er bra nok for de fleste. Men det har en hake. Se egen avsnitt.

Også andre gratis antivirusprogram kan lastes ned på nettet, men disse er gjerne ikke bra nok for den avanserte PC-bruker.

Antivirus-program er gratis på tre måter:

  • Windows Defender, som er inkludert i Windows.
  • Rene gratisprogrammer mot antivirus som kan lastes ned på nettet, som for eksempel AVG og Avast.
  • Fullversjoner av antivirus-programmer som inngår i abonnement/medlemskap, f.eks gjelder dette Telenors og Gets bredbåndskunder og DNBs nettbank-kunder.


Selgerne i elektrokjede spør ikke om du er dekket fra før av før de varmt anbefaler sitt antivirus-program. Prisen for ett års abonnement er gjerne omkring 700 kroner som kan benyttes på fem enheter. Her er det penger å spare.

Windows Defender

I Windows operativsystem fra og med versjon 8 er Windows Defender ansett som en fullverdig antivirus-pakke. Microsoft har nemlig bygd antivirusprogrammet Security Essentials inn i Defender.

Har du eldre Windows-versjon enn 8, kan Security Essentials lastes ned på windows nettsider. Det gjelder blant annet for Windows XP, Windows Vista og Windows 7.

Windows Defender bekjempelser vanlige virus, rootkits og trojanere. I tillegg har windows innebygd brannmur i operativsystemet, og gjør Windows Defender til ganske bra antivirusprogram for en vanlig bruker.

Men Windows Defender mangler beskyttelse mot såkalt malware. Det er egentlig ikke virus, men irriterende reklamesnutter og annet smårusk som kan sette seg i PC-en.

Gratis-programmer

I tillegg til Windows Defender, finnes det en rekke gratis antivirus-program som er bra. Nettsiden AV-test gjennomfører hyppige tester av antivirusprogrammer.

Her er oversikten over de største gratis antivirus-programmene i verden. Samtlige av disse har også en mer omfattende versjon som koster penger (og som de vil forsøke å selge deg inn):

Gratis anti-virus-programmer
Antivirusprogram Vurdering
Avast Verdens mest benyttede antivirusprogram. Scorer høyt i tester.
AVG Free Et av de mest benyttede gratis antivirus-programmene. Bra testresultater.
Bitdefender Free Edition Bra. Tar i bruk lite av datamaskinens ressurser
Avira Free Antivirus Helt middels.
Kilder: PC-teknikern, Computerworld, Klikk.no.

Avansert bruker

Er du en mer avansert bruker, som laster ned filer fra usikre nettsider, bør et mer omfattende antivirusprogram vurderes. Da kan Windows Defender eller de andre gratis-programmene være utilstrekkelig.

Viktig å oppdatere programmene

Operativsystemet er god sikret mot angrep gjennom Windows Defender. Mange svindlere leter derfor i stedet etter sikkerhetshull i programmene du har installert. Derfor er det viktig å holde all programvaren på pc-en oppdatert.

Betalte anti-virusprogram

Her er oversikten, i rangert rekkefølge, over de seks beste i testen til AV-test:

Betalte antivirus-programmer – seks beste i test 2014
Plass Produkt
1 Trend Micro
2 Bitfinder
3 F-Secure
4 Avira Antivirus Pro
5 Kaspersky Lab
6 Norton Security
Kilder: AV-test

Skal skremme deg til å betale

Det er gjerne ikke måte på hvor ille det står til med PC-en din når antivirus-programmene skal fortelle deg at du må kjøpe nettopp deres program for å gjøre PC-en trygg. Faktisk kan man oppleve disse stadige varslene som vanskelig å kvitte seg med. Men er du en vanlig bruker, er gratis-programmene bra nok.

PS: Du må alltid avinstallere et eksisterende antivirusprogrammet før du installerer et nytt.

Kalkulatorer:

Mobildatakalkulator
Beregn hvor mye data du bruker på mobilen, eller på Pc'en.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.