Gå til sidens hovedinnhold

Grepet som gir 576 prosent mer enn i Lotto

Er målet å bli millionær ved å satse 200 kroner pr uke. Da bør du styre unna Lotto.

Satser du 200 kroner hver uke på Lotto i 30 år, kan du rent matematisk forvente å sitte igjen med 156.900 kroner. Satser du 200-lappen i aksjefond i stedet, kan du forvente å sitte igjen med 1 million kroner etter 30 år, viser Smarte Pengers beregninger. Spillformuen vil altså være 576 prosent høyere om du bytter ut Lotto med aksjefond eller enkeltaksjer.

Beregningen er naturligvis en gjennomsnittlig matematisk forventning. Noen er heldigere og noen er uheldigere både i Lotto og aksjefond. Utregningene er basert på et gjennomsnitt av estimatene for normal forventet avkastning i aksjemarkedet fra ulike forskningsmiljøer i USA. Dvs 7 prosent årlig avkastning i aksjemarkedet etter kostnader. Etter skatt utgjør det 5,1 prosent.

Vi har da ikke tatt hensyn til at inflasjonen spiser opp noe (om lag 2 prosent årlig) av den årlige avkastningen.

Forklaring til grafen

Grafen viser hvordan formuen forventes å utvikle seg med de to alternativene: Lotto og aksjer. I virkeligheten vil ikke linjene være helt rette. De går i sikk-sakk. Både lotto og aksjemarkedet. En måned kan aksjemarkedet stupe med 20 prosent, mens det en annen måned stiger mer. På samme måte kan det gå uker uten gevinst i Lotto for deretter vinne noen lapper. Kurvene er basert på forventningsverdien som er den samme hver uke.

Minus 50 prosent avkastning

Forventet avkastning i Norsk Tippings Lotto er minus 50 prosent. Satser du 200 kroner er den matematiske forventningen at du taper den ene hundrelappen. Aksjemarkedet har derimot positiv forventet avkastning på grunn av den vedvarende verdiskapningen som finner sted i aksjeselskapene.

Men selv blant Norsk Tippings pengespill er det mulig å oppnå en bedre forventet avkastning enn minus 50 prosent. «Et «smutthull» hos Norsk Tipping øker nemlig sjansen for å bli millionær.

Men ønsker du å bli millionær i en fei, er det ingen vei utenom de statlige pengespillene. Sannsynligheten for å bli millionær over helgen ved å satse 200 kroner i aksjemarkedet er lik null. På kort sikt og med lav pengeinnsats er faktisk sannsynligheten for å bli millionær i lotto større enn i aksjemarkedet. Men på sikt vinner aksjemarkedet suverent.

Enkeltaksjer eller opsjoner er alternativt spill

Å sitte i sofaen lørdagskvelden og oppdatere aksjefondets avkastning gir neppe samme adrealinkikck som å følge lottotrekningen på TV. Aksjefond har lav gøy-faktor og er dårlig egnet til å erstatte spenningsfaktoren til de statlige pengespillene.

Enkeltaksjer er derimot mer nærliggende. Det er enkelt å kjøpe og selge aksjer gjennom aksjemeglere på nett (nettmeglere), og det er billig. Det er spennende å følge med på aksjekursutviklingen i Statoil og Coca Cola. Dessuten er det lærerikt. Man bygger opp kunnskaper om hvordan en økonomi henger sammen og hvordan den slår inn i selskapenes aksjekurser.

Enda mer spillpreg oppnår du ved å satse på opsjoner. Risikoen er da skyhøy. Dette er penger du er villig til å tape.

Lotto er spennende og gir godfølelse når smågevinstene tikker inn. Lotto er et rente tilfeldighetsspill. Man kan knytte så mye overtro til fødselsdatoer og lykketall man vil. Karma og teft har overhodet ingen innvirkning på vinnersjansene.

Slik er det ikke med enkeltaksjer. Dessuten har enkeltaksjer den sjarmerende bieffekten at alle som treffer på aksjene, som slår børsen, har en tendens til å forklare dette med sin dyktighet. Man har da teft! Men når det går skeis, er det gjerne markedet som har skylden, pluss litt uflaks. Et selvbedrag som gjelder de fleste som har satt sin fot i aksjemarkedet, men som uansett gir deg godfølelsen når aksjeinvesteringen klaffer.

Netto gevinsten etter 30 år

Grafen viser gevinsten du kan forvente etter 30 år. Altså summen av dine tap og gevinster. De innskutte beløpene er da holdt utenfor

Kalkulatorer:

Hvor raskt blir du millionær
Her ser du hvor lang tid det tar før sparebeløpet ditt runder millionen.

Sparekalkulator for aksjefond
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Sparing til et utbetalingsmål
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å få en viss sum årlig utbetalt. Beregningen tar utgangspunkt i at beløpet skal være i dagens pengeverdi.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken