NA24.no


En god andel av disse vil vanligvis bli byttet.
En god andel av disse vil vanligvis bli byttet. Foto: Jens Kvale (Scanpix)

Julegaver: Her er dine bytterettigheter

Svært mange varegrupper har bytterett. Og det er butikkene som har gitt deg bedre rettigheter enn lovverket.

Butikkene strekker seg langt i romjulsdagene og januar når folk kommer for å bytte. Men be likevel om byttelapp eller forsegling. Butikkene lar oss bytte for å tilby god service - og ikke fordi kundene har bytterett eller loven. Og ikke minst i forbindelse med julen, har det blitt vanlig praksis blant butikkene å la oss bytte varer - gjerne også en god stund etter at varene har blitt kjøpt. 

Det står ingenting i forbrukerlovverket om at kunder har en rett til å bytte varer. Men likevel lar de fleste butikker kundene få bytte, så lenge varen ser ubrukt ut og ligger uskadet i original emballasje. De store kjedene har de siste årene gitt kundene svært rause bytterettigheter i forsøk på å tilrive seg et konkurransemessig fortrinn.

Når du ønsker å levere tilbake varen er det viktig at den blir levert tilbake i originalemballasjen. Butikken skal ha mulighet til å selge varen om igjen.

Butikkenes bytterettigheter

De store sportskjedene og elektrokjedene har selv gitt kundene bytterett - eller «åpent kjøp» som det markedsføres. Spill, filmer og musikk må ha ubrutt innplasting for å kunne byttes. Mobiltelefoner med abonnement kan også være unntatt bytterett.

Kles- og skobutikker, samt bokhandlere markedsfører derimot ingen forpliktende returrett. Men i praksis er de fleste bransjer fleksibel med retur av varer. Det er verdt å merke seg at det som oftest ikke er bytterett på undertøy, hygieneartikler og varer som er spesielt ømfintlige.

Selv om butikken markedsfører seg med bytterett/returrett gjelder rettigheten sjelden klær med eget valgt trykk på. Har barnet fått fotballtrøye med påtrykk av «Ronaldo» på ryggen kan du ikke forvente å bytte.

Du gjør det enda lettere for deg selv om du har med kvittering. Har butikken vedlagt byttelapp er det uproblematisk. På byttelappen står det sannsynligvis hvor lang byttefrist du har. Bytteretten varierer ofte fra 7-14 dager til et halvt år, avhengig av butikk.

Her er noen eksempler på bytteretten i noen større butikker:

Sport  
XXL 100 dagers åpent kjøp
G-Sport 100 dagers åpent kjøp, 30 dager på en vare du har brukt**
Elektro  
Elkjøp 30 dager åpent kjøp
Lefdal 30 dager åpent kjøp
Siba 30 dager åpent kjøp*
Komplett.nn 45 dager åpent kjøp
Expert 30 dager åpent kjøp
Øvrig  
Clas Ohlson 90 dagers åpent kjøp.
Dressmann 6 måneders åpent kjøp.
Ikea Ved kjøp på varehus er det ubegrenset returrett på ubrukte varer. Ved netthandel er det vanlig angrefrist.
H&M 30 dager åpent kjøp
Netthandelen.no Ingen bytterett
*Det koster 600 kr å returnere en datamaskin hvis den er tatt i bruk før den returneres.
**Gjelder bytte av vare innenfor samme produktgruppe.

 

Begrensninger ved salgsvarer

Skal du bytte vare i butikk, kan du ikke regne med å få igjen penger. Bytteretten gjelder som regel vare mot vare.

Dersom du bytter når det er salg (for eksempel romjulssalg), får du sannsynligvis ikke får lov til å bytte én vare inn i to varer til halv pris. Du må akseptere en tilsvarende vare når du bytter. Du taper derfor prisfallet. Det er butikken som bestemmer vilkårene for bytte, det er altså ikke noe i lovverket som du kan slå i bordet med.

Du kan også høre med ekspeditøren om det er mulig å få en tilgodelapp dersom du ikke finner en annen vare du heller vil ha der og da. Det er ingen selvfølge at du får brukt denne tilgodelappen på en salgsvare.

Angrerett på all netthandel

Dersom du ikke har kjøpt varen på et fast utsalgssted, har du rett til å angre på kjøpet ditt. Dette gjelder for eksempel all netthandel, men også varer kjøpt på messer.

Angrefristen 14 dager fra den dagen du har mottatt varen. Angrefristen begynner først å løpe når du har fått opplysninger om angreretten fra selger. Dersom selger ikke opplyser om angreretten, er angrefristen 3 måneder (i forsendelsen skal det derfor være med et skriv om angreretten).

 

Les også:

Kjøpsrettigheter

Angrerett

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere