NA24.no

Koster 250 kr å betale årsavgiften én dag for sent

Ingen er så strenge som staten når det kommer til betalingsfrister. Bare en dag over fristen utløser purregebyr. Private bedrifter er betydelig mer fleksible med purrefristene.
Ingen er så strenge som staten når det kommer til betalingsfrister. Bare en dag over fristen utløser purregebyr. Private bedrifter er betydelig mer fleksible med purrefristene. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Årsavgiften må betales senest fredag 20. mars. Innbetaling bare en dag over fristen gir 250 kroner i gebyr

Fristen for å betale årsavgiften for 2015 er 20. mars - altså førstkommende fredag. Offentlig sektor er betydelig mer firkantet når det gjelder betalingsfrister og purregebyr enn privat sektor. Og gebyrene er høye. Har du for tiden litt trang økonomi, lønner det seg derfor alltid å betale regningene til stat og kommune først.

Kan bli kluss ved salg av bilen

Det er den som stod registrert som kjøretøyets eier per 1. januar som skal få tilsendt krav om innbetaling av avgiften. Dersom du har solgt bilen din etter 1. januar, må du passe på at ny eier betaler årsavgiften. Hvis avgiften ikke blir betalt av ny eier, risikerer du nemlig tvangsinnfordring fra Tollvesenet.

I 2015 må du betale 3.060 kroner i årsavgift for en vanlig personbil (under 7.500 kilo). 

Risikerer avskilting

Dersom du betaler årsavgiften for sent - altså etter 20.mars - må du betale et gebyr på 250 kroner. Gebyret gjelder for bil og motorsykkel. For elbiler og mopeder er gebyret 50 kroner.

NB: Det er slutt på ordningen med oblat.

Vrake-hast

Har du en bil som strengt tatt har sett sine beste dager, så haster det nå med å få den til vraking. Dersom du vraker bilen før 20. mars, slipper du nemlig å betale årsavgiften. Dersom du allerede har vraket bilen, men også har betalt årsavgiften, kan du få den refundert av Tollvesenet.

Dersom du har planer om å vrake bilen i nær fremtid, men ikke rekker å gjøre det før den 20.mars, er det mulig å betale halv årsavgift. Men da må du vrake bilen senest 30. juni i år.

Vraking skal skje hos godkjente bilopphuggeri/vrakplasser.

Dersom du bare avregistrerer bilen i løpet av første halvår, får du ikke reduksjon i årsavgiften. For å slippe - eller få halvert - avgiften, må du vrake den. Du må avregistrere bilen før 31. desember, for å slippe årsavgiften for det påfølgende året.

Enkelt å sjekke om du er i tvil

Dersom du ikke mottar kravet, eller mister fakturaen, kan du finne KID-nummer og betalingsopplysninger i Tollvesenets KID-generator.

Stjålet bil

Hvis bilen har vært stjålet i mer enn 30 dager får du fradrag i årsavgiften. Det gis refusjon ut ifra hvor mange dager bilen har vært meldt stjålet.

Dersom et kjøretøy er registrert stjålet per 1. januar i avgiftsåret, vil det ikke bli skrevet ut årsavgift.

Kjøpt bil etter 1. juli

Hvis du kjøper bil etter 1.juli skal du bare betale halv årsavgift. Det samme gjelder hvis du setter skilter på en tidligere avskiltet bil.

Dette er årsavgiften

Årsavgiften differensieres etter type. Blant annet har dieseldrevne biler uten partikkelfilter noe høyere årsavgift enn andre personbiler.

Slik er avgiftene:

Kjøretøy Årsavgift i kroner
Bil under 7 500 kilo (diesel, bensin) 3 060
Bil under 7 500 kilo, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter 3 565
Motorsykkel 1 875
Elbil, veteranbil, moped, traktor, taxi (med hovedløyve) med flere.  435
Kilde: Smarte Penger / Toll- og avgiftsdirektoratet.

 

Les mer om bilavgifter:

Bilavgifter

Fra Tollvesenet:

Årsavgiften

Forskrift om årsavgift for motorvogn

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere