NA24.no

Mange tannleger er tre ganger så dyre som billigste

Statens nettportal for tannlegepriser viser store prisforskjeller mellom tannlegene.
Statens nettportal for tannlegepriser viser store prisforskjeller mellom tannlegene. Foto: Foto: Army Spc Cody Black
Sist oppdatert:
Sjekk om tannlegen din tar overpris

Siste fire år har tannlegeprisene steget dobbelt så mye som inflasjonen. Siden oktober 2011 har tannlegene økt prisene med 15 prosent mens inflasjonen (konsumprisindeksen) bare har steget med 5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Se graf nederst i artikkelen.

Noen tannleger tar seg svært godt betalt

Prater tannlegen din i vei om den nyinnkjøpte cabincruiseren? Da kan det være en grunn til det. Enkelte tannleger tar seg nemlig ekstraordinært godt betalt, og forlanger 50 prosent over gjengs pris i markedet, viser oppdaterte tall fra Forbrukerrådets prisoversikt hvakostertannlegen.no.

Har du fine tenner og unnslipper med en vanlig sjekk, betyr ikke prisforskjellene all verden. Men ved større inngrep er det betydelig beløp å spare.

Et priseksempel i tabellen under gjelder implantat (kunstig tann) i overkjevens front som typisk koster 10.000-11.000. Enkelte tannleger kliner til med 5.000 kroner over dette. Den dyreste i Oslo forlanger 19.000 kroner for en slik jobb. 

Når det gjelder enkeltkomponenter, som f.eks en porselenskrone, kan litt av prisforskjellene forklares av om den en produsert i Norge eller Asia. En krone produsert i Asia skal holde like god kvalitet som en norsk krone, men enkelte tannleger hevder at etterjusteringer, f.eks av farge, bedre kan tilpasses i Norge. Prisforskjellen utgjør 1.000-2.000 kroner.

Dobbel pris på vanlig tannkontroll

Vanlig pris for en standard sjekk inkludert to røntgenbilder koster normalt 600-700 kroner. Enkelte tannleger kliner til med godt over 1000-lappen. Den dyreste i Oslo forlanger 1.450 kroner.

Også der tannlegen din ligger på gjengs pris i markedet, kan det være mye å spare på en prissjekk. Som tabellen under viser, er det enkelte tannleger som priser seg godt under gjennomsnittet. For større inngrep er det derfor mange tusenlapper å spare for de fleste.

Størst pris forskjell i storbyene

Særlig i Oslo prisvariasjonene enorme. Jo mindre by eller tettsted, desto likere er ofte prisene. Men det er unntak. Derfor kan det lønne seg å sjekke prisene uansett hvor man bor. For eksempel krever den dyreste tannlegen i Vadsø hele 1.500 kroner for en vanlig sjekk. Det er enda dyrere enn Oslos dyreste tannlege.

Sjekk prisen hos din egen tannlege

hvakostertannlegen.no kan du sjekke prisene til din faste tannlege opp mot konkurrentene. Din kjære tannlege er neppe den eneste på stedet ditt som kan sitt fag.

Det er mulig å søke på postnummer, stedsnavn, navn på tannlegen, dvs navneforslag kommer opp om du er litt tålmodig. Tannlegene er også pliktige til å ha prisene på standardiserte tjenester oppslått på venteværelse.

Tabellen under viser Norges billigste tannlege på den enkelte behandling. I neste kolonne viser vi den laveste prisen på samme behandling i samme by. Hvilken tannlege prisene er hentet fra, finner du i tabell lenger ned på siden.

Tannoppgave Billigst i Norge Dyrest i samme by Pris- forskjell
1. Vanlig sjekk, m. to røntgenbilder, Oslo 290 1 450 400%
2. Stor fylling, Bergen 600 1 920 220%
3. Rotfylling med 1 rotkanal, Bergen 1 400 3 810 172%
4. Ukomplisert uttrekk av tann/rot, Oslo 450 1 750 289%
5. Implantat i overkjevens front, Tromsø 5 500 15 500 182%
6. Krone på implantat i overkjeven, Oslo 4 900 15 000 206%
Kilde: Smarte Penger / hvakostertannlegen.no
*Prisene for vanlig sjekk kan omfatte tannpleier. Disse er billigere enn tannlege og spesialist. Enkelt sagt kan en tannpleier sjekke tennene, men ikke bore, osv.
**Implantat er det samme som en kunstig tann.
Tannlegepriser
Tannoppgave Billigst i Norge Dyrest i samme by Pris-forskjell
1. Vanlig sjekk, m. to røntgenbilder, Oslo 290 1 450 400%
2. Stor fylling, Bergen 600 1 920 220%
3. Rotfylling med 1 rotkanal, Bergen 1 400 3 810 172%
4. Ukomplisert uttrekk av tann/rot, Oslo 450 1 750 289%
5. Implantat i overkjevens front, Tromsø 5 500 15 500 182%
6. Krone på implantat i overkjeven, Oslo 4 900 15 000 206%
Kilde: Smarte Penger / hvakostertannlegen.no
*Prisene for vanlig sjekk kan inbefatte tannpleier. Disse er billigere enn tannlege og spesialist. Enkelt sagt kan en tannpleier sjekke tennene, men ikke bore, osv.
**Implantat er det samme som en kunstig tann.
Prisene i tabellen over er hentet fra disse tannlegene:
By Billigst i Norge Dyreste i samme by
1. Oslo Veitvet Senter Tannklinikk Strøno Thormod Tannlege
2. Bergen Institutt for klinisk odontologi Tannlege Marit Morvik
3. Bergen Institutt for klinisk odontologi Bergen Nord Tannhelsesenter
4. Oslo Veitvet Senter Tannklinikk Tannlegene på Hellerud
5. Tromsø Dirigo AS Allsidig Behandling og Akutthjelp Tannlegene
6. Oslo Grønland tannlegesenter Stortingsgaten Tannlegeklinikk
Kilde: Smarte Penger / hvakostertannlegen.no

 

Tannlegebehandling blir stadig dyrere

Siste fire årene har tannlegeprisene steget 15 prosent, hvilket er mye mer enn den generelle prisstigningen. Staten innførte nettsiden hvakostertannlegen.no for å gjøre tannlegebransjen mer pristransparent og dermed øke konkurransen. Men pristjenesten ser ut til å ha hatt liten effekt på prisene.

Noe av forklaringen til at tannlegebehandling øker mer enn inflasjonen, er imidlertid at lønnskostnadene utgjør en stor del av tannlegens utgifter. Og lønnsøkningen holder generelt en høyere veksttakt enn inflasjonen. Det gjelder de aller fleste yrker.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere