NA24.no

Mange boligkjøpere opplever det som urettferdig at feil opplysninger ved boligkjøp ikke gir erstatning fordi beløpet ikke er stort nok (illustrasjonsbilde).
Mange boligkjøpere opplever det som urettferdig at feil opplysninger ved boligkjøp ikke gir erstatning fordi beløpet ikke er stort nok (illustrasjonsbilde). (Foto: Scanpix)

Megler glemte 47.706 kr i ekstrakostnader, det var for lite til å gi erstatning

Sist oppdatert:
Det var enighet om at megler tabbet seg ut. Men klagenemnda mente at 47.706 kroner ikke har innvirkning på prisen.

Mange boligkjøpere er frustrert over ikke å bli tilkjent erstatning selv om megler, takstmann eller selger beviselig har gitt feilaktige opplysninger. Beløpet saken dreier seg om er for lite, konkluderer domstolene og klagenemnda.

50.000 kroner er ikke nødvendigvis 50.000 kroner, ifølge jussen. I følge lovverket, eller rettere sagt tolkningen av det, skal kravet sees i forhold til kjøpesummen. Er kjøpesummen stor nok, er 50.000 kroner uten betydning, for kjøperen, er logikken.

- Eiendomsmegler har opptrådt klanderverdig

I en klagesak opplevde en kjøper i Oslo at fellesgjelden var feil i salgsoppgaven. Fellesgjelden viste seg å være 47.706 kroner høyere enn det megler hadde opplyst om. Vedkommende kjøper klaget inn eiendomsmegleren til Klagenemnda for Eiendomsmeglertjenester.

Nemnda var enig i at megler hadde gitt feil opplysninger om fellesgjelden, nemnda ga sågar megleren en ripe i lakken ved å konkludere med at «Eie Eiendomsmegling avd. Ullevål Magnum Eiendomsmegling AS har opptrådt i strid med god meglerskikk». Likevel konkluderer Nemnda med at kunden ikke har krav på erstatning for feilen siden 47.706 kroner var et for lite beløp. Boligkjøpere hadde rett, men fikk null. En fattig trøst.

Nemnda begrunnelse var at feilen ikke ville hatt innvirkning på beløpet kjøperen var villig til å betale for boligen og derfor var det ikke juridisk dekning for å gi erstatning.

- Juristene forstår seg ikke på økonomi

Smarte Pengers ansvarlige redaktør Rune Pedersen mener at juristene ikke har god nok forståelse av de økonomiske sammenhengende.

- Nemnda konklusjon er dessverre i tråd med rettspraksis på området. Lovverket sier at feilen ved kjøp av brukt bolig må ha innvirkning på kjøpet for å utløse erstatning. Sagt med andre ord må man tro at boligkjøper ville lagt inn et lavere bud dersom han var gjort kjent med den utelatte opplysningen, sier Pedersen.

I denne saken får altså kjøperen et en ekstraregning på 47.700 kroner som det ikke er opplyst om før handelen. Det betyr det at meglerne i praksis kan tillatte seg en viss feilmargin.

- Juristene har altfor lav forståelse av de økonomiske sammenhengende. Kjøpesummen som boligkjøper er villig til å betale er jo summen av alt. Fellesgjeld, kvadratmeter, standarden på badet, størrelsen på balkongen, osv. Når egenskapene til et av elementene forverres, teller jo det negativt på kjøpesummen, sier Pedersen.

- For å snu juristenes resonnement på hodet. Hvorfor er det grunn til å tro at en ekstraregning på 47.000 kroner skulle ha null komma null betydning for budet kjøper legger inn?, spør Pedersen retorisk.

Les mer om Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglertjenester.

Eie Eiendomsmegling i Oslo hevder at de har lagt til grunn de opplysninger om størrelsen på fellesgjelden som ble gitt av forretningsføreren.

Megler mente at kjøperne ikke bryr seg om 45.000 kroner

«En feilopplysning om fellesgjelden på ca 45.000 kroner vil normalt ikke ha betydning for verdisettingen av eiendommer og heller ikke budgivningen.» påstår Eie Eiendomsmegling i svaret på klagen i nemnda. Nemnda var altså enig i det. (Etter at boligen ble solgt har meglerforetaket skiftet fra Eie til Privatmegleren.)

Ifølge Lov om avhendig av fast eiendom § 3-8 (1) har man bare krav på erstatning dersom man kan «gå ut i frå at opplysningane har verka inn på avtala».

Rettspraksis har vist at det økonomiske tapet bør ligge på 5 prosent av kjøpesummen for å kunne utløse erstatning. Det er domstolenes tolkning av loven. Selve lovteksten sier imidlertid ingenting om hvor stor prosentandel av kjøpesummen mangelen skal utgjør for å ha innvirkning på avtalen.

-Om mangelen utgjør 1 prosent av kjøpesummen, er det grunn til å tro at den har en negativ effekt på kjøpesummen tilsvarende 1 prosent. I alle fall nærmere 1 prosent enn null prosent.  I så fall virker den inn på avtalen og bør utløse erstatning, sier Pedersen. Men her er altså ikke juristene enige med økonomen.

Kvadratmeter

En del kjøpere er blitt snytt på antall kvadratmeter. Særlig for leiligheter gjelder pris pr kvadratmeter nærmest som kilopris for boligen. Høyesterett har behandlet en sak om arealsvikt hvor kjøperen fikk medhold. En leilighet på 112 kvadratmeter viste seg å være bare 102 kvadratmeter. Et avvik på 8,9 prosent.

I Bergen tingrett vant en boligkjøper hvor arealavviket var 5,6 prosent for den 27 kvm store leiligheten. Dommeren uttalte at dette var et grensetilfelle hvor avviket klart lå i nedre sjikt. Dommen underbygger at det eksisterer en slags fem-prosent-grense for boligklager.

Hvorfor en egenskap som trekker boligens egenskaper ned med 4 prosent, ikke kan forventes samtidig å trekke prisen ned med 4 prosent, er nok en egen studie verdig.

Slik klager du

Klagefristen er fem år ved boligkjøp. Men fra du oppdager en feil, bør du klage innen tre måneder for å ha kravet i behold. Du må alltid først klage til selgeren, dvs eiendomsmegleren. Dersom megleren avviser kravet ditt, kan du enten klage til Klagenemnda for Eiendomsmeglertjenester eller til Forliksrådet. Dersom boligselger har eierskifteforsikring må du klage til Finansklagenemnda i stedet for Forliksrådet.

Les mer om boligkjøp:

Hva skal du legge vekt på før du kjøper

Budgivningen

Dette skal du se etter på visning

Boligkjøpskontrakten

Boliglovverket

Kalkulator:

Lånebehov ved salg av gammel bolig og kjøp av ny
Beregn hvor stort lån du trenger når du skal kjøpe og eventuelt selge din gamle bolig.

Eiendomsmeglerkalkulator
Med denne kalkulatoren kan du få en oversikt over kostnadene ved salg av boliger, og sammenligne priser mellom eiendomsmeglere.

Så mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere