NA24.no

Melker kunder med gamle strømavtaler

Kunder med standard variabel pris betaler nå 20 prosent mer enn dem med spotprisavtale.

Det blir stadig dyrere å tviholde på den gammeldagse strømavtalen «standard variabel pris». Den fortsetter å øke i pris sammenlignet med spotprisavtaler, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

I 2014 var standard variabel pris 6,3 øre pr kWh dyrere enn spot, eller 20 prosent dyrere. Det utgjør 1.575 kroner kroner for et normalt årlig strømforbruk på 25.000 kWh. Målt mot de beste spotprisavtalene er en gjennomsnittlig standard variabel prisavtale hele 2.250 kroner dyrere.

Les Smarte Pengers blogg: Strømleverandørenes 7 sleipeste triks.

Standard variabel pris er ofte enda dyrere enn nødvendig. Mange strømselskaper har nemlig to standard variabel strømavtaler, den ene en god del dyrere enn den andre.

For eksempel blir du hos Telinet automatisk flyttet over på avtalen som er over 3.000 kroner dyrere (!) dersom du glemmer å tegne efaktura- eller autogiroavtale innen 30 dager etter at du meldte deg som kunde. Se tabellen under.

Strømkostnader i 2014 for ulike avtaler
Strømavtale Kroner
Spotpris, snitt de beste 7 364
Spotpris, snitt alle 8 039
Standard variabel pris, snitt alle 9 614
   
Standard variabel pris, de største (alfabetisk)
Eidsiva Marked – estandard 8 146
Fjordkraft - Fjordkraft Web 10 074
Gudbrandsdal Energi - Kvitfjell world cup variabel 9 377
Gudbrandsdal Energi – Variabel 9 889
Hafslund Strøm – Direkte variabel 8 813
Hafslund Strøm – Variabel pris 9 829
NorgesEnergi – GUL e-strøm NO1 8 113
NorgesEnergi – GUL strøm NO1 9 195
Tafjord Marked - Tafjord Web Variabel NO 1 6 735
Telinet Energi - Telinet Online 6 654
Telinet Energi – standard variabel 10 004
Tabellen gjelder for hele 2014. Et normalforbruk på 25.000 kWh på Østlandet. Alle tall inkludert merverdiavgift. Nettleie kommer i tillegg. Kilde: Smarte Penger, Statistisk sentralbyrå, Konkurransetilsynet.

 

Strømavtalen uten «e» i navnet er 1.000 kroner dyrere

«NorgesEnergi – GUL strøm NO1» er 1.000 dyrere enn «NorgesEnergi – GUL e-strøm NO1». Men det er vel samme avtale, tenker du kanskje? Nei, den meget observante leser vil oppdage at det var en «e» som snek seg inn i det ene navnet. Og det er hele forskjellen. Lett å misforstå slik at du tror du har den billigste avtalen, den de reklamerer for på TV.

NorgesEnergi er et av mange selskaper som ringer opp kundene for å prate dem over på en dyrere avtale.


Kan velge mellom dyr eller veldig dyr

Smarte Pengers vurdering av de to avtalene støtter seg til de historiske tallene, samt Smarte Pengers prisoversikt.

-Standard variabel pris er en dinosaur. Det finnes to typer standard variabel strømavtale, dyr og veldig dyr. Det finnes faktisk ingen argumenter for å velge standard variabel fremfor spotpris. Strømprisen i en spotprisavtale og en avtale med standard variabel svinger helt likt. Eneste forskjellen er at standard variabel gjennomgående ligger over spotprisen, sier Rune Pedersen, ansvarlig redaktør i Smarte Penger.

Her finner du de beste strømavtalene

Smarte Pengers kalkulator viser hvilke avtaler som er de beste og hvilke du må styre unna. Velg strømleverandør som har «JA» på meldeplikt. Det betyr at prisene offentliggjøres på Konkurransetilsynets nettsider. Tilbydere med «NEI» har ofte skjulte prispåslag. Les mer om det her.

KALKULATOR: Her finner du de beste strømavtalene.

Smarte Penger har skjulte kostnader eller unødvendige påslag. Men velger du den billigste, bil strømleverandøren etterhvert ringe deg opp fo rå lede deg over på en dyrere og dårligere avtale. Argumenter som trygghet, prisgaranti, vinterprisgaranti, fordelspakke, etc, benyttes som argumenter.

Men Smarte Penger har tidligere gjennomgått de dyre avtalene og innholdet har svært lav verdi. Styr unna, er Smarte Pengers råd. Steng ørene når de ringer deg og forbli på den billige avtalen. Sjekk også med jevne mellomrom at ikke selgeren har «misforstått» og likevel flyttet deg over på den dyre strømavtalen.

Norgesenergi svarer

Monica Liland, markedssjef i NorgesEnergi svarer på Smarte Pengers spørsmål.

I følge Konkurransetilsynets oversikt var strømkostnaden for 25.000 kWh drøyt 1.000 kroner dyrere for GUL e-strøm NO1 enn for GUL strøm NO1. Hva er årsaken til såpass
stor forskjell?

-Privat strømforbruk for norske husholdninger er ca. 16.000 kWh pr. år (kilde: SSB). Differansen mellom Gul e-strøm og Gul strøm for en gjennomsnittskunde var i 2014 ca 600 kr i favør Gul e-strøm. Bruker kunden mer strøm enn gjennomsnittet, vil differansen bli større, bruker kunden mindre strøm, blir differansen mindre. Gul e-strøm er et e-produkt hvor all kommunikasjon og dialog skjer elektronisk, og kunden må benytte både e-Faktura og AvtaleGiro. E-dialog er kostnadsbesparende for NorgesEnergi og gjør at vi kan tilby en rimeligere strømpris på Gul e-strøm, sier Liland.

SSBs tall viser at spot er billigst over tid, og at spot heller ikke svinger mer enn standard variabel over tid, hvem er det da standard variabel egentlig passer for?

- Historisk har standard variabel vært den mest benyttede strømavtaleformen. Vi registrerer at det er en klar vridning mot at flere og flere kunder velger spotavtaler, men kundene etterspør begge avtaleformene. NorgesEnergi tilbyr derfor både standard variabel og spotavtaler, men mener at den enkelte kunde selv må vurdere hvilket produkt kunden ønsker ut ifra egne ønsker og behov, svarer Liland.

Hvis man sammenligner spot mot standard variabel strøm, kan du nevne minst en fordelaktige egenskap med standard variabel strøm versus spot?

-Standard variabel strømpris varsles 2 uker i forkant, og kunden får tid til å velge en ny leverandør eller ny avtale innen den varslede prisen inntreffer. Spotpris settes i etterkant, som en gjennomsnittlig pris for måneden, og varsles ikke, svarer Liland.

Smarte Pengers Rune Pedersen mener det argumentet ikke holder.

- Så lenge standard variabel pris uansett er dyrere, har det ingen verdi at kunden får varsel om at strømprisen heves. Standard variabel pris heves uansett alltid i takt med markedsprisen, akkurat som spotprisen, så den informasjonen er nesten betydningsløs, sier Pedersen.

Kalkulatorer:

Spotpriskalkulator
Kalkulatoren viser priser fra de landsdekkende leverandørene av spotpris.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere