*Nettavisen* Økonomi.

Ny skattegave til foreldre verdt over 10.000 kroner

Selvangivelsen

Har du barn under 12 år kan du ha rett til å trekke fra utgifter under Foreldrefradaget. Foto: Gorm Kallestad

Utgifter til fritidsordninger for barn er nå mulig å trekke fra.

27.04.15 09:43

Som forelder har du krav på fradrag for utgifter til «pass og stell» av barn under 12 år.

I praksis betyr dette at dersom du i fjor hadde barn som ble passet av dagmamma, eller var i barnehagen, skal du ha fradrag for dette. Også dersom barnet var på SFO, skal du få skattefradrag for utgiftene.

Fra 2014 kan man også trekke fra kostnader til fritidsordning for barn i idrettsforeninger og lignende. For at dette skal godkjennes må tilbudet være rett etter skoletid, senest kl. 17.00. Det må være åpent for alle barn mellom 5 og 11 år. Kostnader til vanlige treningsaktiviteter i idrettslag senere enn dette klokkeslettet er ikke omfattet.

Les: 40 tips som kan kutte skatten din

Du må selv sørge for å føre inn dette i selvangivelse for 2014. Fra 2015 vil de som har en slik ordning være forpliktet til å rapportere inn dette, slik at det automatisk kommer med i selvangivelsen.

Barnehager skal i utgangspunktet innrapportere hvor mye du har betalt til skattemyndighetene, men du bør sjekke om dette tallet er riktig i selvangivelsen.

Fradraget

Du kan trekke fra maksimalt 25.000 for ett barn, og deretter 15.000 kroner for hvert barn utover ett. Maksimalt fradrag for to barn er dermed 40.000 kroner, for tre barn 55.000 kroner.

Det er antall barn som bestemmer det maksimale fradraget. Har du to barn under 12 år, er maksgrensen 40.000 kroner selv om du bare har fradragsberettigete utgifter på én av dem.

Verdien av fradraget for ett barn er 6.750 kroner både i 2014 og 2015. Et fradrag på 40.000 kroner er verdt 10.800 kroner i 2014 og 2015.

Du kan også få foreldrefradrag dersom barnet er eldre enn 12 år, men da må du kunne dersom dokumentere (vanligvis med en legeattest) at barnet har særskilt behov for pleie.

Fradraget føres normalt med en halvpart på hver av ektefeller/samboere post 3.2.10). Dette kan om ønskelig endres. Dette har bare skattemessig betydning hvis den ene parten har svært lav inntekt.

Hvis du får stønad til barnetilsyn reduserer stønaden det du kan trekke fra. Det er bare det du betaler utover stønadsbeløpet som du kan føre til fradrag i selvangivelsen.

Kjøring til barnehage

Du kan trekke fra reisekostnader til transport av barn til og fra barnehage, innenfor de normale beløpsrammene. Det samme gjelder til dagmamma, også hvis det er ubetalte dagmammaer som bestemødre.

Det er antall kilometer omvei til jobb som er grunnlaget for fradraget. Ved bruk av egen bil kan du bruke standardsatsen som gjelder for reisefradrag som er på 1,50 kroner.

Dette føres også i posten 3.2.10.

Dokumentasjon

Det er ikke nødvendig å legge ved noen dokumentasjon.

Hvis utgiftene på årsbasis overstiger 10.000 kroner, må dette være betalt via bank eller trekk i lønn. Dette må kunne dokumenteres ved utskift eller lønnsslipp.

Se også:

Barnetrygd

Kontantstøtte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.