NA24.no

Sjekk om du betaler for mye skatt

Du kan bruke staten som sparegris ved å trekke for mye i skatt, men renten du får er ikke noe å skryte av.
Du kan bruke staten som sparegris ved å trekke for mye i skatt, men renten du får er ikke noe å skryte av. Foto: Shutterstock
Sist oppdatert:
Er du på vei mot en baksmell?

Skattekortene tar utgangspunkt i siste kjente ligning. For skattetrekket i 2014 er det selvangivelsen for 2012 som er grunnlaget. Inntekter, fradrag og formuesforhold korrigeres etter prognoser fra Finansdepartementet. Siden utskrivingen av skattekortene foregår i perioden oktober/november, er det prognosene som gjelder på dette tidspunktet som legges til grunn.

Har det skjedd endringer etter dette kan det medføre at skattetrekket blir helt feil.

Som ansatt får du en skattetrekksmelding som inneholder informasjon om blant annet grunnlag og skattetrekk. Det er denne du må sjekke opp mot hva du nå regner med blir inntekter og fradrag lander på for 2014.

Hvis du har tabelltrekk og ikke prosenttrekk, kan du sjekke hvor mye du blir trukket i Skatteetatens Tabelltrekk for skattekort.

Skattetrekkskalkulatoren

Denne kalkulatoren er laget for lønnsmottakere. Den forutsetter at du betaler skatten i løpet av 10,5 måneder. Det vil si at juli (feriepenger) er trekkfritt, og halvt skattetrekk i desember.

Her finner du du skattetrekkskalkulatoren.

I kalkulatoren legger du først inn hvor mye skatt du har betalt hittil i år, og i hvilken måned. Dette finner du på siste lønnsslipp. Legg deretter inn hovedtallene for inntekt, formue og fradrag som gjelder for 2014.

Kalkulatoren viser deg så hvor mye skatt du skal betale året sett under ett, ut fra hva du la inn av årsinntekt. Til slutt vises skatteprosenten du skal ha for de resterende månedene av året.

Hvis du allerede har betalt inn for mye skatt, viser kalkulatoren en minusprosent. Dette for å vise at du allerede har betalt inn for mye, men du kan i praksis ikke få minustrekk.

Aller nederst finner du resultatet av årets skatteoppgjør, hvis du ikke endrer skattekortet.

Eksempel

Her tar vi  utgangspunkt i de forhåndsinnlagte tallene i kalkulatoren. Det er det lagt inn en årsinntekt på 500.000 kroner. Eksempelpersonen har betalt 90.000 kroner i skatt så langt i år (august).

Når du klikker på «Beregn», ser du at eksempelpersonen skal ha en trekkprosent (10,5 mnd) på 32,0 prosent. Det betyr en skatt på 140.104 kroner året sett under ett.

Den innbetalte skatten har da vært for liten. For at eksempelpersonen skal slippe restskatt, må skatteprosenten økes til 34,4 prosent. Dersom trekket ikke endres, vil det ende opp med en restskatt på over 5.000 kroner i 2014.

Når siste måned det ble betalt skatt er i august, betyr det at det er 3,5 gjenværende måneder skatten skal betales over (halvt i desember).

Jo senere du retter skattetrekket jo større blir endringen du må gjøre på skattetrekket. Ligger du an til å få restskatt, kan du også vente med å betale den inn til 31.mai neste år (slipper renter). Det viktigste er å være klar over beløpet, og at du setter av penger til det.

Endre skattekort

Det er enkelt å endre skattekortet. Du kan bruke både BankID og MinID. Etter at du har endret skattekortet får du skattetrekksmeldingen innen fem virkedager. E-brukerne får det i meldingsboksen i altinn.no, ellers til den folkeregistrerte adressen.

Du trenger ikke nytt skattekort for å forhøye skatteprosenten. Du kan selv gi beskjed til lønningsansvarlig om å forhøye prosenten. Men skal du sette den ned, må du få nytt skattetrekk.

Kalkulatorer:

Skattetrekkskalkulator
Beregn om du har riktig skattetrekk.

Skatteberegning for lønnsmottakere i 2014
Enkel og rask skatteberegning for lønnsmottakere.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere