Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Slik får du nesten gratis hytte

Tenker man som en investor er det mulig å sikre seg en hytte med gunstige leieinntekter.
Tenker man som en investor er det mulig å sikre seg en hytte med gunstige leieinntekter. Foto: Foto: Christian Bakken
Det er mulig å finne rimelige hytter i kjøpemarkedet som har høye priser i leiemarkedet. Dermed kan hytta nesten betale seg selv.

Leietagere se ikke etter akkurat de samme tingene som hyttekjøpere. Dermed er det mulig å spore opp hytter som har en mismatch mellom kjøpemarkedet og leiemarkedet. Det kan maksimere leieinntektene i forhold til kjøpesum og rentekostnader.

I tillegg er utleie av hytte er svært skattegunstig. Men ikke lag urealistiske forventninger til leieinntektene. Kontakt gjerne noe av hytteeierne som allerede leier ut og forhør deg om hvordan det lokale utleiemarkedet er. På Finn.no ligger det ute mange hytter med leiepriser.

Se lengre ned i artikkelen hvilke egenskaper som er gunstige for en utleiehytte.

Slik blir hytta nesten gratis

Oppnår du omkring 30.000 kroner i leieinntekter, er du godt på vei til nesten gratis hytte. I tillegg må du har litte grann hjelp av prisstigningen. Siste 12 måneder steg fjellhytteprisene 1,9 prosent, ifølge Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

Kjøper du en hytte i et attraktivt nærområdet hvor det er «fullt» kan det gi litt sterkere prisvekst målt mot mindre attraktive nærområder.

Vi forutsetter beskjedne 2 prosent årlig verdiøkning. Renten de neste 10 årene har vi satt til 3 prosent før skatt. Det tilsvarer om lag forventningene i rentemarkedet pr i dag. Slår begge deler til kan du forvente en årlig kostnad på 12.500 kroner for en hytte som koster 2,5 millioner. Bare en drøy tusenlapp i måneden. Se tabellen nedenfor.

Slik blir hytta nesten gratis
Om hytta:
Verdi hytte 2 500 000
Størrelse i kvm 100
Inntekter og kostnader
Leieinntekter etter provisjon og skatt 32 000
Rentekostnad (etter skatt) -54 000
Vedlikehold -20 000
Andre kostnader (strøm, kom. avgifter, brøyting, TV, forsikring, etc) -20 500
Verdiøkning 2 prosent 50 000
Årskostnad -12 500
Kilde: Smarte Penger.

Slik er skatten ved hytteutleie.

Hytte til 2,5 millioner er en dyr hytte

Hva får du for 2,5 millioner? Ifølge overnevnte fjellhytteprisstatistikk er gjennomsnittsprisen i Norges dyreste område Hol om lag 2,58 millioner. Hol huser hytteområder som Geilo, Haugastøl og Ustaoset). Nr to på listen er Bykle (Hovden) med 2,48 millioner. Her finner du hele hytteprisstatistikken. Trysil er blant de rimeligste med bare 1,63 millioner i gjennomsnittspris.

Disse egenskapene øker lønnsomheten

De som leier hytte er veldig opptatt av enkelte egenskaper som kan heve hyttas leiepris uten at det behøver å heve kjøpsprisen:

Avstand til alpinanlegg
Hytteeiere ønsker sentral beliggenhet i nærheten av alpinanlegget, men likevel ikke helt tett inntil alpinbakken. En viss avstand til popmusikk, skrål og lite naturskjønne heisanlegg er ønskelig. Derfor hyttene som ligger innenfor en avstand på 500 meter fra alpinbakken 6 prosent billigere enn hyttene som ligger 500-2000 meter fra heisen, viser gjennomsnittstall over flere år fra Eiendom Norge.

Leietakerne ønsker derimot kortest mulig avstand til bakken. Jo nærmere desto bedre. En hytte to stavtak fra alpintraseen er derfor litt enklere å leie ut og kan oppnå litt høyere leieinntekter enn hyttene lengre unna. Som hyttekjøper med planer om utleie får du da i pose og sekk. Høyere leieinntekter og lavere kjøpesum.

Ikke alle hytteleiere står på ski i alpinbakken. Preparerte langrennsløyper er også populært. For denne målgruppen er avstanden til skisporet svært viktig. Det må være mulig å komme seg til skiløypa uten å sette seg i bilen.

Antall senger viktigere enn areal
Antall soverom og antall senger er avgjørende for leieinntektene. Mange spleiser på hytteleie, gjerne to familier sammen, eller en stor vennegjeng. Tre soverom blir for lite. Den bør ha minst fire.

Hyttas størrelse blir derfor noe underordnet. Antall sengeplasser er avgjørende. Trange soverom har lav oppmerksomhet når mulige leietagerne velger hytte på internett.

God standard
Vann fra brønn og utedass fenger ikke lenger. Leietagerne krever høy komfort. Naturligvis må hytta ha strøm og vann. Bilvei helt frem og oppvaskmaskin er også blitt minstekrav.

Steinskifer i hallen er gjerne også en god investering for å unngå at gjestenes slalåmstøvler setter merker, i alle fall dersom myke tresorter er valgt.

Utsikt neppe viktig
Å kjøpe en hytte med utsikt koster 14 prosent ekstra, ifølge statistikken til Eiendom Norge. Det er tvilsomt om leietagerne vektlegger dette høyt. Derfor er utsikt neppe en egenskap du kan regne med å få tilbakebetalt av leietakerne. Egne privat behov bør avgjøre om utsikten er verdt prisen.

Slik leier du ut hytta

Dersom du ønsker minst mulig administrasjon med utleie selv, kan du bruke utleieformidlere som for eksempel Novasol eller Norgesbooking, men da tar selvsagt formidleren en del av inntekten selv. En normalkostnad ved å bruke formidlere ligger på mellom 30 til 35 prosent.

I tillegg må du påregne å bekoste vask. Men provisjonen inkluderer normalt alt det du ikke kan gjøre hjemmefra fordi du bor milevis fra hytta.

En annen fordel ved å bruke formidlere er bedre markedsføring.

Bookingselskapet ordner med nøkler, har egen vakttelefon, sjekker ut gjestene og påser at hytta er klar for neste leietaker. Også markedsføring inngår, ofte også rettet mot Tyskland og Danmark.

Det er selvsagt fullt mulig å leie ut på egen hånd, for eksempel ved å annonsere på portaler som Finn.no.

Du er naturlig nok lettere å få leid ut i vintersesongen, dersom fritidsboligen din ligger i nærheten av et alpinanlegg. Vær også oppmerksom på at det er i toppsesongen (vinterferie, påske) du naturlig nok kan ta de høyeste prisene for utleie.

Tips ved utleie

De færreste opplever trøbbel når du leier ut hytta, men det kan være greit å ta noen forholdsregler.

  • Skriv kontrakt. Et problemområde kan for eksempel være rengjøring, så det er ett av punktene som bør gjøres rede for i tillegg til start og slutt på oppholdet, pris, depositum osv.
  • Sørg for at leien betales på forskudd.
  • Det kan være lurt å gjøre forsikringsselskapet ditt oppmerksom på at du leier ut hytta di.
  • Ta et depositum for dekning av skader, da dette kan gi leier en større pliktfølelse under oppholdet.
  • Ikke la dyre gjenstander ligge på hytta når du leier den ut. Tenk også på å gjøre plass til leietakeren, for eksempel ved å ikke la familiebildene henge på hytta. Men unngå samtidig at hytta fremstår som et upersonlig hotellrom.
  • Avtal med noen som holder til i nærheten av hytta om å sjekke at alt er som det skal være når leietakerne har reist.
  • Det er ofte mange sengeplasser på hytta, og det er greit om stuen og spiseplassen står i forhold til antall sengeplasser. Det bær helst være to toaletter på hytta også.


Les også:

Skattegunstig å leie ut hytta

Hyttekalkulator:

Hytteutleiekalkulator
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.

Hyttelønnsomhetskalkulator
Her kan du beregne hva hytta koster deg, regnet per bruksdøgn og totalt sett.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!