NA24.no

I november ble den hittil mest omfangsrike mobilbetalings-løsningen lansert. Og flere er på vei fra utlandet.
I november ble den hittil mest omfangsrike mobilbetalings-løsningen lansert. Og flere er på vei fra utlandet.

Slik kan du betale med mobilen

Sist oppdatert:
Her er de nye betalingssystemene for mobiltelefon.

Kontantløs betaling vil bre om seg med full styrke de neste årene. Det er i alle fall planene til de store aktørene i markedet: DNB, Telenor, NetCom og Apple for å nevne de viktigste.

DNB og Telenor har sammen lansert sin mobilbetaling Valyou som gjør det mulig å betale for småbeløp i butikker ved å legge mobilen inntil betalingsterminalen.

Flere aktører vil etterhvert rulle ut tilsvarende løsninger. Enten i samarbeid med DNB og Telenor eller i konkurranse med dem.

Apple er den store aktørene alle i Norge venter på skal bestemme seg for løsning. Inntil Apple har bestemt seg er iPhone-brukere avskåret fra å ta i bruk mobilen som lommebok ved kjøp av fysiske varer (kjøp av digitale mobile tjenester kan man, men ikke handle i fysisk butikk med terminal).

Slik fungerer mobilbetaling

I dag er tilbudet av mobilbetaling (bruke mobilen i en fysisk butikk) svært begrenset. Se lenger ned i artikkelen for hvem som kan ta det i bruk.

Slik fungerer Valyou:

Du laster ned en app til mobilen som er en mobil utgave av Visa-kortet ditt. Du vil da automatisk få tilsendt et nytt sim-kort fra Telenor som er påkrevd for at Valyou skal fungere. Ved hjelp av såkalt NFC-teknologi, sender Visakortet ditt signaler til bankterminalen når du legger mobilen inntil den. For beløp inntil 200 kroner behøver du ikke kode.

Mobilen kan da også brukes om batteriet er flatt. NFC-teknologi er i ferd med å bli bransjestandard. Denne må være installert både i butikkens betalingsterminal, samt at din mobiltelefon har NFC innebygget.

Aktuelle betalingsløsninger

Dette er betalingsløsninger som finnes i dag, og som kanskje er på vei.

Betalingsmåte Forklaring Utbredelse
Kort:    
Debetkort Konto belastes umiddelbart. Overalt
Kredittkort Utsatt betaling Overalt
Kontaktløse kort
Belaste inntil 200 kr uten kode
Noen banker

Internett:
PayPal Digital lommebok ved nettkjøp Stor utbredelse
Buypass Betaling på nett 2,5 mill medlemmer i NIF*
V.me Digital lommebok ved nettkjøp Ikke i Norge. Er planlagt.
Masterpass Mobil/netthandel Ikke i Norge
Payex Digital lommebok ved nettkjøp Benyttes hos Finn.no
     
Mobil – betaling av fysiske varer:
mCash Mobilbetaling Svært få butikker.
Apple Pay Mobilbetaling Ikke i Norge. Kommer trolig.
PayPass Mobilbetaling Ikke i Norge
Valyou Mobilbetaling Svært begrenset. Vil vokse.Mobil – betaling av digitale tjenester:
mPayment Betaling av digitale mobiltjenester Telenor, NetCom, Tele2
Google Wallet Betaling hos google Alle med androide-mobiler
     
Smartklokke:
Apple Watch Som mobilbetaling med en klokke Ikke i Norge


Valyou er foreløpig markedslederen

Valyou heter betalingssystemet DNB og Telenor nylig lanserte. Dessverre gjelder den foreløpig de få. Du må både være både Telenorkunde og kunde DNB.

I tillegg må du ha en Android-telefon.

Og ikke alle Android-telefoner kan benyttes. Kun disse telefonene kan benyttes.I tillegg til det, må butikkens betalingsterminaler være klargjort for NFC-teknologi og ha inngått avtale med Valyou. Foreløpig er et fåtall av butikkene klargjort for Valyou, men antallet øker i takt med DNB og Telenors ambisjoner om at utbredelsen skal bli stor - iallefall i kiosker og andre steder hvor man typisk handler for småbeløp - noen hundrelapper.

Fra nyttår inkluderes også kunder hos Skandiabanken, Sparebank1, yA Bank og Fana Sparebank.

Valyou trekkes av kredittkortet, ikke debetkort, og er gratis for forbrukerne.

PayPal og PayEx

PayPal og PayEx er gamle travere som er verdt å nevne. De tilbyr ikke mobilbetaling, men er absolutt nyttige ved kjøp av varer på internett. Begge er digitale lommebøker som kan anvendes på nett. De fungerer som mellommenn. Du gir du din kortinformasjon til kun en aktør i stedet for til alle du handler med på nettet.  Butikken du handler ser alstå ikke ditt kortnummer ved bruk av PayPa eller PayExl. Det er det kun PayPal eller PayEx som gjør.

På Finn.no benyttes PayEx slik at kjøpere unngår at selgeren stikker av med pengene uten å sende noen vare, eller at selgeren unngår å sende en vare som kjøperen aldri betaler for. Pengene står på konto hos mellommannen PayEx til partene bekrefter at kjøpet er gått i orden. Dvs pengene utbetales automatisk dersom ingen av partene protesterer.

Dersom du ikke har - eller ikke ønsker bruke - kredittkort - anbefaler Smarte Penger at du handler i en nettbutikk som bruker et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx.

Slik gjør man det: Du registrer en PayPal-konto som knyttes opp mot en vanlig bankkonto. Når du gjennomfører en PayPal-transaksjon og det ikke er nok penger på PayPal-kontoen, vil PayPal automatisk belaste den tilknyttede bankkontoen for å dekke beløpet.

Husk at i Norge har vi et særskilt lovverk som også sikrer deg mot svindel på internett når du bruker kredittkort som betaling (ikke debetkort). Også da kan du rette kravet mot kortselskapet.

Kontaktløse kort

Det finnes også såkalte kontaktløse kort. Det er betalingskort som benytter samme teknologi som betaling med mobil. Kortet kommuniserer gjennom luften med betalingsterminaler som er merket for slik bruk. Inntil 200 kroner kan belastes, og da uten kode og uten fysisk å sette kortet inn i en kortleser.

Flere banker er i ferd med å lansere kontaktløse kort nå.

Fingeravtrykk og smartklokker fremtiden?

Fingeravtrykk kan bli den viktigste biometriske teknologien ved bekreftelse av identitet ved bruk av mobil til betaling. Flere eksperter er skråsikre på akkurat det.

Også smartklokker kan bli en enkel betalingsmåte. Bare strekke frem klokka og betale for pølsa.

Afrika foran Norge på mobil-bank

I Afrika er det en rivende utvikling innenfor betalinger med mobiltelefon. Her er flere i besittelse av en mobiltelefon enn en bankkonto. I denne regionen har tradisjonelt bare en begrenset andel av befolkningen hatt tilgang til banktjenester, ifølge Norges Bank.

Et eksempel er Kenya. Der har 42 prosent av den voksne befolkningen en bankkonto, mens 79 prosent har en mobiltelefon i sin husholdning. Av disse har 86 prosent brukt den til å betale regninger eller sende og motta penger det siste året. Mens den industrialiserte verden har gått veien om en banksektor og fasttelefonnett, gikk Afrika fra å være nesten uten fasttelefoner og uten tilgang til et banksystem direkte inn i mobilalderen og mobilbetalinger, ifølge Norges Bank.

Les også:

Å miste lommeboka kan koste 600 kr ekstra

Nå kan du legge igjen lommeboka hjemme

Nye kredittkort gjør det mulig å stjele fra deg

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere