NA24.no

Slik utnytter du økt boligverdi

En verdistigning på boligen kan gi deg lavere rente.
En verdistigning på boligen kan gi deg lavere rente. (Crestock.com)
Økte boligverdien gir bedre sikkerhet for boliglånet, noe som kan gi flere muligheter for billigere lån.

Det er mange renteskiller avhengig av hvor mye du låner opp på boligen. Bankene har ulike regler for hvilken sikkerhet som gir et bestemt rentenivå. Skillet går fra 60 prosent av markedsverdi, med step på 5 prosentpoeng opp til 85 prosent.

Mange långivere skiller nå ikke på renten ved lån opp til 75 prosent av markedsverdi (for rammelån er grensen 70 prosent). Toppen av skalaen går altså opp til 85 prosent. Hvis den banken du bruker i dag har et skille på 75 prosent, og det opprinnelige lånet lån innenfor dette, vil ikke en verdistigning ha noen betydning i den banken. Men det kan åpne seg muligheter i andre banker.

Les også:Guide til leie av bil i utlandet

Ofte vil det beste boliglånstilbudet kreve at du er innenfor 60 prosent av markedsverdi. Da kan en verdistigning gjøre at du kommer deg innenfor dette kravet. Her kan du se hvilke långivere som er de beste på en rekke forskjellige lånebeløp.

Dette har boligprisene steget med de siste årene

Kjøpte du en enebolig i 2008 har den gjennomsnittlig steget med 31 prosent, en leilighet har steget med 38 prosent, en delt bolig har steget med 34 prosent.

Hvis boligen ble fullfinansiert i 2008 vil nå eneboligen være så vidt være over grensen for 75 prosent av markedsverdi, mens både leiligheten og den delte boligen vil være innenfor 75 prosent.

Hvis boligen var fullfinansiert ved kjøp, må vi tilbake til 2006 for at den gjennomsnittlige verdistigningen har gjort at lånet kommer innenfor 60 prosent av markedsverdi. Da er alle boliglånsalternativene åpne for de tre boligtypene.

Du kan sjekke lånealternativene med boliglånskalkulatoren.

Fra år Enebolig Leilighet Delt bolig
2013 2% 0% 1%
2012 7% 5% 6%
2011 12% 14% 12%
2010 20% 25% 22%
2009 29% 36% 33%
2008 31% 38% 34%
2007 33% 32% 33%
2006 50% 46% 51%
2005 68% 68% 72%

Du regner ut betydningen av verdiendingen slik: Hvis boligen har steget med 31 prosent, setter du opprinnelig boligverdi til 100 og ny boligverdi til 131. Lånet i prosent av boligverdi blir da 100/131, som blir 76,3 prosent.

Hvor mye boligprisene har steget vil variere fra distrikt til ditrikt. Dessuten er det ikke sikkert at akkurat din bolig har fulgt den gjennomsnittlige verdistigningen. Du kan sjekke gjennomsnittlig verdiendring i mer enn 80 distrikter i landet med Boligprisutviklingskalkulatoren.

Dette kan du få ut av en verdistigning

En verdistigning på boligen gir deg flere muligheter for å få billigere lån.

Billigere lån i egen bank

Du kan få billigere lån fordi du har kommet deg innenfor en sikkerhetsgrense som banken bruker. Du kan også stille sterkere i en rentediskusjon med banken ved at du viser til bedret sikkerhetsmargin. I mange banker har de «fra-renter». Det betyr at banken setter renten individuelt, med et gulv på renten. Hvis du ligger over den laveste renten, vet du at du har mer å gå på i den banken.

Flere finansieringsalternativer

Jo bedre sikkerhet du har, jo flere alternativer har du blant boliglånstilbyderne. Fra du er innenfor 85 prosent av markedsverdien øker antall boliglånstilbydere ved hvert 5 prosentpoeng bedring av sikkerheten. Dette øker sannsynligheten for å få billigere lån enn det du har.

Kan inkludere dyrere lån på boliglånet

En verdistigning på boligen gir også større muligheter for å bruke boligen til å få lavere rente på andre lån. Har du for eksempel forbrukslån, eller kredittkortgjeld vil det lønne seg å bruke boligen for å få ned renten.

Les:Dette koster feriesmuglingen deg

Selv om du slår sammen boliglånet med andre lån, kan du betale like mye i avdrag på den delen som inkluderes i boliglånet. Inkluderer du for eksempel et billån som skal betales ned på 7 år, kan du øke avdragsbetalingen på boliglånet slik at du samlet sett betaler like mye i avdrag som før.

 

Kalkulatorer:

Boligprisutviklingskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 80 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største långiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere