*Nettavisen* Økonomi.

Smutthull tredobler den skattefrie julegaven du kan få fra sjefen

Mange bedrifter har oppdaget smutthullet som muliggjør skattefri «utbetaling» til de ansatte. Foto: Grøtt, Vegard

Dette bør du foreslå til sjefen.

06.12.14 18:34

Utnytter sjefen reglene for gode forbedringsforslag, kan den skattefrie julegaven økes fra 1.000 til 2.500 kr.

Reglene for skattefrie gaver er strenge. I utgangspunktet kan arbeidsgiver maksimalt gi de ansatte gaver verdt 1.000 kroner før arbeidstager må skatte av gaven.

Men det finnes ett unntak som faktisk gjelder alle på arbeidsplassen: De ansatte kan nemlig motta 2500 kroner i premie fra arbeidsgiver for et forslag til forbedring av organisasjonen og arbeidsmetoder i bedriften.

Totalt kan den ansatte da motta 3.500 kroner skattefritt.

Alle forslag premieres med gave

Forslaget trenger ikke å bli satt i verk, for at du skal kunne få utbetalt de 2500 kronene. Gaven må i utgangspunktet bestå av en naturalytelse. Det er ikke anledning til å gi gavekort som kan veksles inn i penger, men vanlige gavekort er lovlig, for eksempel Universal Gavekort.

Og alle ansatte kan få 2.500 i premie såfremt forslaget er seriøst. Premieringen gjelder altså ikke bare det beste forslaget.

Bedriften behøver ikke følge forslagene for å kunne gi skattefri premiering, men forslagene må dokumenteres, det vil si at de må innlevere skriftlig, per papir eller epost.

Eksempel på forslag som fremmer effektivitet og/eller arbeidsmiljø :

  • Fruktkurv slik at de ansatte får i seg sukker og vitaminer utenom lunsjen og dermed holder oppe produktiviteten.
  • Fryser med ferdigmat som kan varmes opp i mikrobølgeovnen er billigere enn å bestille mat.
  • Bedriften kontakter en tvilling-bedrift i utlandet som ikke konkurrerer på det norske markedet, som vi kan utveksle erfaringer og ideer med
  • Bedrifter setter ut IT-jobber på anbud globalt, f.eks til India, gjennom markedsplasser på internettNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag