NA24.no

Trikset som gir to ekstra fridager i året


Jobber du deltid, bør du alltid jobbe mandager, mens tirsdager og onsdager er mest lønnsomt å ha som faste fridager.
Jobber du deltid, bør du alltid jobbe mandager, mens tirsdager og onsdager er mest lønnsomt å ha som faste fridager. Foto: Dyreparken i Kristiansand
Sist oppdatert:
Velger du feil dag å jobbe deltid, mister du flere fridager årlig.

Arbeider du deltid og jobber faste ukedager, er onsdagen det beste dagen å jobbe fast. Da unngår du nemlig at en beveglig helligdag «spiser opp» fridagen.

Er du litt sleip, får du flere fridager

Jobber du deltid og har muligheter til å velge deg faste ukedager hvor du er på jobb, vil du skaffe deg flere fridager ved å være bevisst hvilke ukedager du jobber. Ikke jobb deltid på onsdager. Da taper du fridager.

Onsdag gir deg færrest bevegelige fridager og er ukedagen det er smartest å ha fri selv. En klar nummer to er tirsdagen. Tirsdag og onsdag er nemlig de to eneste ukedagene som ikke har fridagene tilknyttet påske og pinse. Påskens og pinsens fridager har riktignok bevegelige datoer, men ukedagene er faste. I det lange løp vil det derfor alltid være gunstigst å ha fri disse to dagene ved deltidsjobb.

 Smarte Penger har summert opp antall bevegelige fridager de neste fem årene, inkludert 2015.

Årlig fridager neste fem år, i snitt.
Ukedag Dager
Mandag 3,4
Tirsdag 1,2
Onsdag 0,8
Torsdag 3,0
Fredag 1,8
Tabellen viser at mandagen er ukedagen med flest fridager i året.


Gunstigst å jobbe på mandager

Totalt antall bevegelige fridager gjennom året varierer fra 7 i «dårlige» år til 12 i «gode» år og har større hyppighet på enkelte ukedager. Mandagen skiller seg ut. Denne ukedager har i gjennomsnitt 3,4 bevegelige helligdager pr år. Har du denne dagen som fast fridag i din deltidsjobb, vil du altså oppleve å ha fri når det likevel er en fridag 3,4 ganger i året. Mandagen er derfor den gunstigste dagen å ha som fast jobbedag. Torsdagen er en soleklar nummer to.

NB: Husk at skatten er høyest på de siste kronene du tjener. Derfor er reduksjon i utbetalt lønn lavere enn lønnsreduksjonen før skatt. Beregn skatten dersom du jobber deltid.

Påsken styrer fem bevegelige fridager

Både mandag og torsdag har alltid minst to fridager gjennom året. Årsaken er påsken som alltid har faste ukedager og som dessuten styrer pinsen:

Mandager: 2. påskedag og 2. pinsedag.
Torsdager: Skjærtorsdag og Kristi Himmelfartsdag.
Fredag: Langfredag

De bevegelige fridagen neste fire år

Tabellen under viser fridagene år for år. Planlegger du å jobbe deltid de neste fem årene, summerer du fridagene for neste fem år. Planlegger du for tre år, kommer du frem til et litt annet resultat enn om du planlegger for fem år.

De bevegelige fridagene
2015 2016 2017 2018
Mandag 2 3 4 5
Tirsdag 0 1 1 2
Onsdag 0 0 1 1
Torsdag 5 2 2 3
Fredag 3 2 1 1
Kilde: Smarte Penger

 

Les også:

Ferierettigheter

Kalkulatorer:

Sjekk hva deltidsprosenten betyr for pensjonen din

Så lenge må du jobbe for å få råd

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere