NA24.no

Småsparere bommet på timingen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
I august storsolgte norske personkunder aksjefond, men tirsdag har børsen nådd det høyeste nivået på fire måneder.

Norske personkunder trakk rundt 950 millioner kroner ut av aksjefond i august, viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening. Dette er drøyt 1 prosent av hva personkundene har plassert i aksjefond.

Det følger etter et halvår med netto innløsning av andeler - altså mer salg enn kjøp, på 2,7 milliarder kroner, men så en liten positiv tegning i juli.

I august flyttet personkundene penger fra aksjemarkedet til obligasjonsfond. Nettotegningen i obligasjonsfond var rundt 760 millioner.

Obligasjonsfond investerer i rentebærende verdipapirer. Disse har jevnt over lavere risiko enn aksjer, men finansteori tilsier også at de har lavere forventet avkastning. Når penger flyttes fra aksjefond til obligasjonsfond, kan det dermed tolkes som en forsiktig og defensiv innstilling fra investorene.

Gode på timing?
Tradisjonelt har det vært opplest og vedtatt at fondskundene er dårlig på timing. De tegner aksjefondetter at kursene har steget mye, og avisforsidene er fulle av saker om børsfest, men de blir skremt ut av markedet av kraftige kursfall.

De siste årene har imidlertid bildet grovt sett vært motsatt. Våren og sommeren 2008 nettosolgte norske personkunder aksjefond på det som i ettertid fremstår som høye kurser. I oktober 2008 snudde dette, mot slutten av det kraftige børsfallet den høsten. Fra og med denne måneden og gjennom hele 2009 nettokjøpte norske småsparere aksjefond med begge hendene på det som i ettertid fremstår som lave kurser.

Børsoppgang
Det gjenstår å se om personkundenes negative holdning til aksjefond i år over tid vil vise seg vellykket, men kortsiktig har nettosalget i august ikke slått heldig ut.

Tirsdag har Oslo Børs åpnet opp, og Hovedindeksen har vært oppe i 380,9 poeng. Det er det høyeste nivået siden begynnelsen av mai. Siden det laveste nivået i august har indeksen steget over 10 prosent. Siden det laveste nivået i juli er oppgangen rundt 20 prosent.

- Legg vekt på tidshorisonten
Adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening advarer mot forsøk på å time markedet.

- Etter min oppfatning bør folk flest legge vekt på tidshorisonten på sparingen sin, og ikke hvilken tiltro de har til aksjemarkedet på kort sikt når de velger fondsprodukter. Har du sparepenger med en tidshorisont på fem år eller mer, bør du vurdere å putte en del av disse i aksjefond, sier Ruud.

Han understreker også at usikkerheten i det lange løp er aksjeinvestorenes venn. - Det er nettopp på grunn av usikkerhet og risiko at man over tid kan forvente høyere avkastning i aksjemarkedet enn i rentemarkedet, sier Ruud.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere