*Nettavisen* Økonomi.

Småsparere kjøper mer fond

Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank. Foto: Nordnet Bank

Rentefond og billigfond på topp i 2011.

Nordnet har sammenstilt statistikk for hva deres fondskunder har gjort i 2011. I sum kjøpte kundene mer fond enn de solgte, og nesten 50 % av nettotegningen var i rentefond.

- Trenden har vært tydelig i år, kundene startet året med nesten bare å kjøpe aksjefond. I løpet av sommeren skjedde det noe med sparerne, de ble usikre og ville ikke ta risiko, og gradvis kjøpte de mer og mer rentefond. Når gjeldskrisen slo inn med full tyngde i august styrket trenden seg ytterligere, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank i en melding.

Listen over de mest kjøpte og solgte fondene i 2011 bærer preg av dette. På listen over de mest kjøpte fondene i fjor har en overvekt av rentefond, mens listen over de mest solgte fondene har en overvekt av aksjefond. Holberg topper begge listene, med Holberg Likviditet som det mest kjøpte fondet, og Holberg Norge som det mest solgt fondet.

- I tillegg til rentefondstrenden i 2011 så har dette vært året hvor indeksfond har fått sitt store gjennombrudd. Både KLP og DNB's indeksfond med fokus på Norge og Verden har vært høyt opp på topplistene igjennom hele året. Dette tolker jeg positivt og som et tegn på at vi stadig får mer kunnskapsrike og bevisste fondskunder som har skjønt kostnadenes betydning for sluttresultatet, sier Ander Skar, daglig leder i Nordnet Bank i meldingen.

Mest nettokjøpte fond 2011:

 1. Holberg Likviditet
 2. KLP AksjeNorge Indeks II
 3. KLP Pensjon
 4. Storebrand Obligasjon+
 5. Skagen Høyrente
 6. DNB Norge Indeks
 7. DNB Global Indeks
 8. DNB Obligasjon I
 9. DNB Nordic Technology
 10. Invesco Pan European Struct. Equity

Mest nettosolgte fond 2011:

 1. Holberg Norge
 2. WarrenWicklund Norge
 3. DNB SMB
 4. Holberg Norden
 5. Fidelity Thailand
 6. Storebrand Vekst
 7. BlackRock Latin America
 8. Delphi Norden
 9. Alfred Berg Høyrente
 10. Odin Global

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.