*Nettavisen* Økonomi.

Småsparerne er de store taperne

Småsparere har mistet minst en milliard kroner på børsen.

16.01.08 15:51

- Vi opplever mer tvangssalg i dag, da flere pantesikkerheter forsvinner ved et slikt børsfall, sier Netfonds-sjef Rolf Dammann til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs har på det verste ligget ned med 4,7 prosent onsdag. Det merker kundene til Netfonds-sjefen.

Blør i hjertet
Internettmeglerhuset Netfonds fikk egen bankbevilling i 2005, og fokuserer på å tilrettelegge for selvbetjent handel i verdipapirer. Det svir når børsen faller.

- Jeg synes ikke det er en krise på børsen, men når kundene taper penger blør jeg i hjertet, sier Dammann.

Han sier utlånet til aksjekundene var på «all-time-high» med 700 millioner kroner. Med onsdagens børsfall er utlånet nede på 550 millioner kroner, som er en nedgang på rundt 21 prosent.

Les også: Tvinges til å selge aksjer

Har advart kundene
Tommelfingerreglen hos Dammann er en krone egenkapital per ni kroner lån.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette gjelder i likvide aksjer, som er aksjene med mest handel. Aksjer med mindre omløpshastighet har en lavere lånegrad.

- Ved en gjennomgang av våre kunder er det i snitt en tredjedel lån, og resten i egenkapital, sier Dammann til NA24. Renten han krever på disse utlånene ligger i området 7,75-8,00 prosent.

Netfonds-sjefen sier børsfallet har vært ventet og de gikk derfor tidlig ut med en advarsel til sine kunder mot styggedommen som var underveis.

- Ja, vi måtte advare våre kunder om et usikkert marked, sier han.

Netfonds startet sin virksomhet i 1997 og var første norske aktør som kunne tilby selvbetjent verdipapirhandel via nettet.

Gevinstsikring
Siden 2004 har aksjemarkedet steget kraftig og kundene til Netfonds har tjent store penger. Deler av disse gevinstene blir nå utløst av frykt for videre fall i markedet.

- Våre kunders samlede verdipapirholding var på «all time high» oppe i syv milliarder kroner. Dette er i hovedsak store gevinster, og det tallet er nede i seks milliarder kroner i dag, sier han, og legger til at ved inngangen til festperioden var den på 2,5 milliarder kroner.

- Hvordan sikrer du deg selv i aksjemarkedet?

- Jeg har ingen aksjer selv, det har jeg sluttet med for lenge siden. Men mange aksjer i Netfonds, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.