Gå til sidens hovedinnhold

Smekkfulle lagre senker oljeprisen

Oljeprisen har onsdag ettermiddag falt under 60 dollar fatet, etter tall som viser de fulleste oljelagrene i USA siden 1999.

(NA24): Prisen på et fat nordsjøolje for levering i april har onsdag ettermiddag falt under 60 dollar, og vært nede i 59,80. Prisen har i dag falt mer enn 2 prosent fra tirsdag, og det meste av fallet kom etter ukentlige tall for de amerikanske lagrene av olje og oljeprodukter.

Ukentlige tall fra det amerikanske energidepartementet viste en økning i lagrene av råolje med 6,8 millioner fat til 335,1 millioner fat.

Økningen var mye større enn markedet hadde ventet, og dette overskygger at det samtidig var en noe større nedgang enn forventet i lagrene av bensin og destillater, som omfatter fyringsolje og diesel. Lagrene av bensin og destillater er uansett større enn normalt.

Fullest siden 1999
De amerikanske råoljelagrene har ikke vært så fulle siden 1999. Tallene gjelder kommersielle lagre, ikke statlige, strategiske reserver.

Dette bekrefter det bildet man har sett de siste månedene: Tilgangen på olje på verdensmarkedet er god, og lagrene fylles opp.

I dag bestemte OPEC seg for å opprettholde produksjonskvotene, selv om enkelte produsentland ønsket å kutte produksjonen. Signalene om at det ikke ble kutt fra OPEC har denne uken bidratt til å senke oljeprisen fra 64 til under 60 dollar.

Frykter bortfall av produksjon
Når oljeprisen likevel er høy i historisk sammenheng, kommer det trolig av at produsentlandene nå nesten ikke har ledig produksjonskapasitet. Så godt som alle produserer det remmer og tøy kan holde.

Når dette kombineres med en anspent global sikkerhetssituasjon, rundt viktige produsentland som Iran, Irak og Nigeria, frykter man at oljetilbudet brått kan bli redusert uten at det finnes ledig kapasitet sette inn.

Situasjonen rundt Irans atomprogram er spesielt spent nå, men foreløpig har ikke Iran gjort alvor av dulgte trusler om å trekke olje fra verdensmarkedet for å sette makt bak sitt krav om å kunne utviklet atomenergi.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?