NA24.no

Smell for EDB

Sist oppdatert:
IT-selskapet må kutte 400 millioner i kostnader.

Det børsnoterte IT-selskapet EDB Business Partner svekket resultatet kraftig i første kvartal - nå kuttes kostnadene.

NA24 - din næringslivsavis

Omsetningen økte med fem prosent - til 1.936 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Dette var bare marginalt svakere enn analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge estimater SME Direkt hentet inn av på vegne av TDN Finans.

Marginskvis
Men marginene hang ikke med i det hele tatt. Selskapets driftsresultat før amortisering av immaterielle eiendeler endte på 135 millioner - en margin på 7,0 prosent. I samme periode i fjor var marginen 9,4 prosent, noe som tilsvarer et resultat på 173 millioner kroner.

På forhånd hadde analytikerne ventet et driftsresultat før amortisering på 162 millioner kroner med en tilhørende margin på 8,3 prosent. Den mest pessimistiske analytikeren trodde på et EBITA-resultat på 148 millioner kroner, og fasiten er dermed verre enn ventet.

Innsparinger
- Vi er ikke fornøyde med resultatutviklingen og en forverret markedssituasjon gjør at vi har iverksatt et forbedringsprogram. Blant annet vil vi gjennom dette programmet redusere de årlige kostnadene med 400 millioner kroner, hvorav personalrelaterte kostnader utgjør 150 millioner, sier konsernsjef Endre Rangnes i EDB.

Samtidig som dette skjer har EDB hanket inn en rekke store kontrakter den siste tiden. Kontraktsinngangen i kvartalet ble på fem milliarder kroner, noe som er rekordhøyt. Men det har medført høye salgskostnader, skriver EDB.

Les også: EDB sikret milliardavtale
Les også: 800 millioner til EDB

Resultatet før skatt endte på 64 millioner kroner, mot 98 millioner samme kvartal i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet et resultat før skatt på 81 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Svakere marked
- EDB har fokus på kontantstrøm, reduksjon i CAPEX og reduksjon i rentebærende gjeld. Vi vil fortsatt opprettholde en restriktiv investeringspolicy i tiden fremover, sier Endre Rangnes.

Ved utgangen av kvartalet hadde EDB likviditetsreserver på 1.284 millioner kroner, noe som er omtrent det man hadde ved utgangen av forrige kvartal. Selskapet forventer at lavere rente vil senke finanskostnadene fremover.

Til gjengjeld tror selskapet på et svakere IT-tjenestemarked.

- IT-tjenestemarkedet i Norden har blitt gradvis svakere gjennom første kvartal 2009, spesielt innen konsulentområdet. Det er ventet at markedet fortsatt viser svak utvikling i tiden fremover og dette gir seg utslag i lavere kapasitetsutnyttelse og prispress på enkelte tjenesteområder, skriver EDB i meldingen.

Konsernet reduserer derfor kostnadene i alle forretningsområder, og er forberedt på å gjøre nye tiltak dersom det skulle være behov for det.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere