NA24.no

Smell for oljeprisen

(REUTERS)
Sist oppdatert:
Sterkere dollar og psykologi driver prisen ned.

Etter å ha steget sakte, men sikkert i seks dager, faller oljeprisen tilbake, tirsdag.

NA24 – din næringslivsavis

Frontkontrakten på den amerikanske lettoljen gikk under hammeren for 72,04 dollar fatet da råvarebørsen i New York stengte den fysiske handelen for dagen. Det er et fall på betydelige 3,10 prosent fra gårsdagen.

– Vi har hatt et sterkt rally i petroleumsmarkedet i løpet av de siste sesjonene, og vi har sett dollaren svekke seg, så råoljens manglende evne til å klatre opp til et høyere nivå med den typen støtte i bakgrunnen får råoljemarkedet til å se tungt ut, sier Tim Evans, energianalytiker ved Citi Futures Perspective, til Bloomberg News.

Dollarstyrer
Siden oljen handles i dollar vil en svekkelse i den amerikanske valutaen naturlig føre til en økning i prisen, ettersom det olje da blir billigere å kjøpe for utenlandske investorer. Svakhet i den amerikanske dollaren fører også gjerne til at det blir drevet mye penger inn i råvarer, i et forsøk på å hedge seg mot videre valutatap.

Tirsdag viser dollaren igjen litt muskler. Den stiger 0,64 prosent mot kronen til 6,04. Mot euro og pund styrker den seg henholdsvis 0,11 og 0,39 prosent.

Psykologisk grense
Evans peker på at lettoljen ikke har klart å bryte gjennom den psykologiske grensen på 75 dollarfatet, som den snuste på tidligere i dag etter at forbrukertillitstallene fra USA ble publisert.

Les mer: Børsjubel på økende tillit

Det er også kommet makrotall fra den amerikanske kongressen budsjettkontor, som forventer et budsjettunderskudd på 1,6 trillioner dollar (9600 milliarder kroner). Dette utgjør 11,2 prosent av BNP. Et høyere underskudd har ikke USA hatt på budsjettet siden andre verdenskrig.

Han får støtte fra John Kilduff, energidirektør ved MF Global, som forteller Marketwatch at 75 dollar «åpenbart er et motstandspunkt som inviterte til gevinstsikring».

Venter på lagertall
Hvor veien går videre denne uken vil vi få vite mer om på onsdag, når de viktige, ukentlige amerikanske oljelagertallene presenteres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere