NA24.no

Smell på Wall Street

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den velkjente Dow Jones-indeksen endte under 10.000 poeng for første gang på over fire år.

Alle de store indeksene i USA så lenge ut til å gå på en kraftig smell under ukesstarten på Wall Street. Den kraftige smellen ble imidlertid redusert til kun en smell i de siste minuttene før Wall Street stengte.

NA24 - din næringslivsavis

Dagen startet rødt, og gikk etter noen timer over i blodrødt. I timen før børsene i New York stengte tok det verste seg noe inn igjen.

Storstilt fall
Den velkjente Dow Jones-indeksen stupte i dag under 10.000 poeng, og endte til slutt under den magiske grensen. Om lag fire år siden sist er det indeksen var under 10.000 poeng. Industriindeksen endte til slutt ned 3,45 prosent etter å ha vært ned over 7,7 prosent mandag. Den endte på 9.968,72 poeng.

Teknologidominerte Nasdaq endte på 1.862,96 poeng, tilsvarende en nedgang på 4,34 prosent. Også den var kraftig ned midt på dagen amerikansk tid med hele 8,7 prosent.

Den brede og viktige indeksen satt sammen av kredittratingselskapet Standard & Poors falt hele 3,79 prosent til 1.057,62 poeng.

Investorenes bekymringer fortsetter ettersom myndigheters inngripener fortsetter både i Europa og USA.

Finansuroen langt fra over
Europa virker å være alvorlig smittet av det som skjer i kredittmarkedet. Blant annet ble det synlig ved at garantikonsortiet som stilte opp med lån til den tyske storbanken Hypo Real Estate trakk seg. Nå har de tyske myndighetene blitt tvunget til å stille opp med hjelp.

- Dette er som en brann. Den er lettere å slukke fem minutter etter at den begynte. Nå er vi omtrent en time inn i brannen. Vi må reagere raskt for å sikre kontinuiteten i finanssystemet for å unngå at det smitter inn i hele økonomien, sier Emmanuel Soupre hos Neuflize OBC Asset Management i Paris til Bloomberg News.

Nye tiltak fra Fed
Mandag morgen meldte den amerikanske sentralbanken om nye tiltak for å demme opp for ubalansen i finansmarkedene. Fed vil begynne å betale renter på reserveinnskuddene amerikanske banker har.

Sentralbanken kommer i tillegg til å øke volumene i Term Auction Facility-auksjonene med 28 og 84 dagers løpetid slik at det nå totalt kan utestå 900 milliarder dollar i TAF-kreditter utestående over årsskiftet.

Kraftig oljeprisfall
Fallet for oljeaksjene er også dramatisk ettersom oljen for levering i november falt 6,16 prosent i dag. Oljen ble sist omsatt for 84,69 dollar fatet.

- Det rådende sentimentet blir nå krystallisert rundt oppfatningen om at vi er på vei inn i en synkronisert global oppbremsing, et speilbilde av den ekspansjonen vi så over hele fjølen fra 2004 til tidlig i 2007, sier megler Edward Meir i MF Global til nyhetsbyrået Reuters.

Krangler om bank
Det skjer en rekke omveltninger i bankbransjen. Fredag ble det kjent at den kriserammede banken Wachovia har fått en ny beiler. Wachovia er blitt enig om en avtale om å bli overtatt av Wells Fargo.

Dette har ført til kraftige reaksjoner fra Citigroup, som hadde en foreløpig avtale om å overta Wachovia. Citigroup-aksjen falt 19 prosent fredag, den største nedturen siden 2002. I dag faller de ytterligere på nyheten om at de nå vil saksøke Wachovia.

eBay på handletur
Auksjonshuset eBay har vært på handletur i vårt naboland. Ved å betale 390 millioner dollar i kontanter sikrer de seg de nettbaserte rubrikkannonseplassene dba.dk og bilbasen.dk. Samtidig kjøper det amerikanske internettselskapet betalingstjenesten «Bill Me Later» for 820 millioner dollar i kontakter og 125 millioner dollar i opsjoner.

Totalt innebærer dette en investering på nærmere 8,2 milliarder kroner.

- Vi gjør aggressive trekk for å styrke vår ledende posisjon innen e-kommers og betaling for å konkurransemessig posisjonere vårt selskap til langsiktig vekst, kommenterer konsernsjef John Donahoe i en pressemelding.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones ned 3,45 prosent til 9.968,72 poeng

Nasdaq ned 4,34 prosent til 1.862,96 poeng

S&P 500 ned 3,79 prosent 1.057,62 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere