Smertefull gresk krisepakke

Foto: JOHN KOLESIDIS (REUTERS)

Landets fagforeninger ruster til kamp

01.05.10 13:00

Søndag møtes finansministeren i eurosonen for en avgjørelse om hjelpepakken til Hellas. Kravet til det hardt rammede landet er et kutt i velferden på hele 10 prosent nå, og mer senere.

At kutten blir gjennomført, vil bli fulgt med argusøyne av Det internasjonale pengefondet IMF og EU. Likevel er det klart at den greske statsministeren George Papandreou er presset i hjemlandet. Landets mektige fagforeninger maner sine medlemmer til kamp i mot de dramatiske besparelsene.

De har kjempet igjennom lønnsutbetalinger 14 ganger i året, med de to siste som ekstralønninger i forbindelse med jul og påske. Nå vil de to siste forsvinne, sammen med en rekke andre velferdsordninger. I tillegg til dette vil momsen på varer økes.

Til sammen er spareplanen på 24 milliarder euro, eller 190 milliarder kroner. Dette tilsvarer 10 prosent av det greske bruttonasjonalproduktet.

Stor skepsis
I Tyskland og hos en rekke økonomer er det stor skepsis til om Hellas virkelig klarer å følge opp spareplanen. Hele uken har den tyske statsministeren Angela Merkel påpekt at hennes land ikke vil stille opp med milliardhjelpen hvis ikke grekerne innser alvoret. Årsaken er at også Tyskland sliter med statsgjeld og statlige kuttpakker.

Citigroups sjeføkonom, Michael Saunders, advarer også i mot at de kraftige kuttene vil føre Hellas inn i en enda dypere økonomisk krise. Dermed uteblir den nødvendige veksten som må til for at landet kan håndtere gjeldsforpliktelsene sine.

- Og selv om regjeringen skulle komme igjennom med spareplanen, så består risikoen for en ondsinnet nedadgående spiral hvor strammere økonomiske styring bremser for vekst. Den samme veksten er landets eneste vei ut av krisen, skriver Citi-økonomen i notatet, ifølge Bloomberg.

Spekulantene herjer
I det internasjonale obligasjonsmarkedet herjer spekulantene. Her er utfallet av søndagens finansminstermøte helt avgjørende for utviklingen til gresk statsgjeld.

Fredag lå renten på den toårige greske statsobligasjonen på 13,6 prosent. Til sammenligning er rentenivået på den tyske statsgjelden på 1 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag