NA24.no

Smigret av Sohmens kjøp

Sist oppdatert:
Mandag tok Sohmen-familien enda et jafs av oljeserviceselskapet Prosafe. Tanager-selskapet ser det som et hederstegn.

- At et så seriøst selskap som Sohmen-familien (Red. Anm. BW Limited) viser så stor interesse for oss tar vi som et hederstegn, sier konsernsjef Arne Austreid i Prosafe til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag tok Sohmen-familien enda et jafs av oljeserviceselskapet Prosafe med nye 12,26 millioner aksjer som utgjør 5,3 prosent.

Det har fra før 39,68 millioner aksjer og etter dagens kjøp eier det 22,6 prosent av selskapet.

Godt selskap
Prosafe er et resultat av fisjon av de norske boreaktivitetene fra Trancocean i 1997.

- Vi er et veldig godt selskap og dette vil putte oss helt i toppen av FPSO-selskaper, sier Austreid til NA24.

Prosafe er operatør av halvt-nedsenkbare bolig- og servicerigger for olje- og gassektoren. Selskapet eier åtte enheter som opererer verden over.

Konsernet består av morselskapet Prosafe og tre forretningsområder: Drilling Services, offshore support services og floating production.

- Vi har vunnet fire FPSO-kontrakter de siste årene og er i sterk vekst, sier han.

Markedsverdien til Prosafe er mandag 21 milliarder kroner.

Budkrig
Det ligger an til kamp om de resterende aksjene og offshoreselskapet BW Offshore har gitt meglerhuset Carnegie Securities fullmakt på å plassere inntil 43,6 millioner aksjer til en aksjekurs på 26 kroner. Dette for å finansiere BW Offshores seneste aksjekjøp i Prosafe, heter det i en børsmelding mandag.

Bruttoproveny vil bli rundt 1,1 milliarder kroner. Transaksjonen er totalgarantert av BW Limited, og selgende Prosafe-aksjonærer tegner seg for størstedelen av emisjonen. Tegningsperioden utløper mandag klokken 13.00.

BW Offshore er tilbyder av enheter for flytende produksjon, lagring og lossing av olje og gass (FPSO). Selskapet opererer i Nigeria, Mauritania, Equatorial Guinea og Russland. BW Offshore er registrert på Bermuda, men drives fra Oslo.

Aksjekursen til Prosafe har steget 7,08 prosent til 92,20 kroner etter det siste kjøpet til BW Offshore. Markedet priser dermed inn enten en budkrig om de resterende aksjene eller at Sohmen-familien må betale mer.

Ikke budkrig
Analytiker Sven Børre Larsen i melgerhuset First tror ikke det blir noen budkrig om selskapet, og synes fusjonen virker fornuftig.

- Det virker fornuftig med fusjon, men jeg kan se veldig få kostnadssynergier i fremtiden. Men jeg tror det kombinerte selskapet er bedre rustet til å vinne fremtidige kontakter, sier han.

Han mener Bergesen fikk det for en god pris, men ikke ekstremt billig.
- Men totalt er inn- og utvanningsnivået er helt fair for begge parter. Det jeg mener å si er at Bergesen's kjøp av aksjer skjer til en P/NAV på omtrent samme nivå som de selv er priset. Dermed er utvannings-/innvanningseffekten veldig liten (for Bergesen), sier First-mannen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere