Gå til sidens hovedinnhold

«Smilende snikmorder» herjer igjen

Nå har han blitt statsminister.

Mangemillionæren John Key har i helgen blitt valgt til stillingen som New Zealands nye statsminister.

NA24 - din næringslivsavis

Med sitt konservative parti i spissen fikk opposisjonskoalisjonen han leder 65 av 120 seter i parlamentet, noe som gjør at Helen Clark, etter ni år, fratrer som statsminister, ifølge newzealandske medier.

Med en estimert formue på om lag 200 millioner kroner er Key, sønnen til en fattig enke, et eksempel på en mann som har jobbet seg opp fra fattigdom til velstand.

Direktør i Merrill
Formuen bygde han opp som en storaktør på verdens finansmarkeder. I 1995 hadde Key arbeidet seg opp til stillingen som Merrill Lynchs globale sjef for valutahandel med base i London.

Det var da han så sparket flere titalls ansatte i Merrill at han ble tildelt økenavnet «Den smilende snikmorder», ifølge The Times.

Fra 1999 til 2001 var han også et medlem av den ene komiteen til den amerikanske sentralbankens avdeling i New York.

Etter bankkarrieren returnerte han til New Zealand for å jakte på en politisk karriere. I 2002 ble han medlem av parlamentet, fire år senere ble han valgt til partiets leder og nå er han altså landets nye statsminister.

Land i resesjon
Og det er ikke bare Barack Obama som har store økonomiske problemer å sette fingrene i når han starter på sin nye jobb. New Zealand ble offisielt erklært å være i en resesjon i august samt at landet sliter med den høyeste inflasjonen på 18 år.

Men skal noen klare å barbere landets økonomi fra lidelse til velstand er kanskje «Den smilende snikmorder» rette mann for oppgaven.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus