*Nettavisen* Økonomi.

Smilene tilbake på børsen

Tåpeligheter, slakt og budfest. Det summerer opp børsdagen i Oslo.

18.08.08 16:53

Mandag var det duket for en real børsoppgang i Oslo. Drevet av positiv utvikling i oljeprisen var Oslo Børs en av de desidert sterkeste i Europa.

NA24 - din næringslivsavis

Da børsdagen var omme hadde hovedindeksen steget 1,75 prosent til 409,29 poeng.

Feriestemningen på Oslo Børs slipper ikke taket. Selv om ferieavviklingen i høy grad er i ferd med å avsluttes her hjemme er det i disse ukene at europeerne og amerikanerne legger sine feriedager. Volumet på Oslo Børs var labert på ukens første dag. Kun 6,1 milliarder kroner byttet hender. Det er under snittnivået for resten av sommerferien.

Gigantene dro lasset
Tungvekterne var gode bidragsytere til oppturen. Oljeprisen er igjen på vei oppover etter å ha vært under press de siste ukene. Den tropiske stormen «Fay» kan bli oppgradert til en orkan og har allerede sørget for at flere oljeinstallasjoner i den viktige Mexicogolfen er blitt evakuert. Kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober ble omsatt til 113,05 dollar per fat da børsen stengte.

Les mer: Stormfrykt preger oljeprisen

StatoilHydro steg 3,20 prosent til 157,90 kroner. Yara ble løftet 3,33 prosent til 310 kroner, mens solenergiselskapet REC steg 3,27 prosent til 157,75 kroner. Sistnevntes konkurrent Trina Solar har oppjustert sine forventninger for inneværende år, og leverte bedre resultater enn ventet i andre kvartal.

Telenor ble i helgen dømt i en sibirsk domstol til å betale inntil 15 milliarder kroner i oppreisning til aksjonærene i VimpelCom. Telenor er aksjonær i VimpelCom og avviser totalt kravet og kaller det for tåpelig. Markedet reagerte først noe negativt, men aksjen endte 0,98 prosent i pluss til 82,30 kroner.

Les mer: - Bisarr Telenor-dom

SuperUne
Grunnlegger og tidligere toppsjef Une Amundsen i SuperOffice har benyttet helgen til å legge inn et bud på alle aksjene i SuperOffice. Budet er på 31 kroner per aksje og inneholder dermed en budpremie på like under 15 prosent. Det er selskapet SuperInvest som er den offisielle budgiveren og flere større aksjonærer i SuperOffice har akseptert budet. Totalt sitter SuperInvest med rundt 54 prosent av aksjene, og Une Amundsen mener at selskapet kan utvikles bedre som et privat selskap og derfor ønsker han ta selskapet av børs.

SuperOffice-aksjen ble dagens vinner med en oppgang på 12,59 prosent til 30,40 kroner.

Les mer: Super-Une vil kjøpe opp livsverket

Gullgruveselskapet Crew Gold Corporation var lenge også en av de største vinnerne. Stor kjøpsinteresse fra Arctic Securities og Enskilda Securities bidro til å sende aksjekursen opp 8,53 prosent til 3,69 kroner. Det kom ikke noe nytt selskapet.

Venter fest i oljeservice
Meglerhuset SEB Enskilda har utarbeidet en fersk analyse på oljeservicesektoren. Der blir en rekke selskaper fremhevet som gode kjøp, med et stort oppsidepotensial. Blant selskapene som blir trukket frem er Sevan Marine og Subsea 7. Sistnevnte har sikret seg et oppdrag verdt over en halv milliard kroner. Aksjekursene til de to steg henholdsvis 6,79 prosent til 53,50 kroner og 5,09 prosent til 113,50 kroner.

Les mer: Spår fest for Røkke og Fredriksen

Favoritten til SEB Enskilda er Kjell Inge Røkkes juvel Aker Solutions, mens analytikerne i meglerhuset også ser en større oppside i John Fredriksens Seadrill. Aksjene steg 2,11 prosent til 109 kroner og 3,06 prosent til 143,25 kroner.

Slakter IT-selskaper
Meglerhuset DnB Nor Markets har jekket ned kursmålet på Funcom. Det resulterte i et bratt fall for aksjen. Kursen stupte 9,51 prosent til 14,75 kroner.

- Tross høyt initielt salg av «Conan» peker indikatorene i markedet og Funcoms egen guiding mot betydelig frafall i antall brukere. Innholdet, tekniske utfordringer og høye systemkrav ser ut til å være hovedårsaken til at spillerne takker for seg i «Hyboria», skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

De har tatt kursmålet ned til 15 kroner per aksje fra 25 kroner, men beholder salgsanbefalingen.

Birdstep ble dagens taper med et fall på 12,46 prosent til 4,99 kroner. DnB Nor Markets ble så skuffet over andrekvartalstallene at de nedjusterer kursmålet til 3 kroner fra 4 kroner. Salgsanbefalingen beholdes, skriver meglerhuset i en analyse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.