Smittefrykt på børsen

Faren for at gjenoppbyggingen av den økonomiske aktiviteten vil blir lammet av svineinfluensaen spredte seg.

27.04.09 17:51

Investorene på Oslo Børs måtte gi tapt da oljeprisen stupte mandag, men det så lenge langt verre ut.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen ble sendt ned 0,68 prosent til 242,57 poeng, men på det verste var børsfallet på godt over 2 prosent.

Tatt av oljeras
Selv om selskapene som er notert på Oslo Børs er svært lite direkte påvirket av den dødelige svineinfluensaen som har krevd flere menneskeliv i Mexico, så har det dannet seg en frykt for hvor skadelig dette utbruddet vil ha på en allerede skrantende verdensøkonomi.

Finanskrisen krever sine ofre, og har fått skylden for mye. Nå har lettskremte investorer funnet nok en unnskyldning for å selge risikable posisjoner og sikre gevinster etter en lengre periode med oppgang på børsene. Epidemien som råder i Mexico har allerede spredt seg til USA og Europa, og faren er at det bryter ut en full pandemi.

Håpet om at tiltakene fra myndighetene over hele verden for å gjenopprette veksten i økonomien har skapt en optimisme på børsene de seneste ukene. Denne optimismen er i ferd med å bli testet som følge av faren for et tilbakeslag i den økonomiske utviklingen.

På råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i juni sendt ned 3,43 prosent til 49,90 dollar per fat. Nedturen i råvaremarkedet ble forsterket av at dollaren styrket seg.

På børsene ble næringene som er avhengig av turisme hardt rammet. Det ble synlig i det norske aksjemarkedet ved at cruiserederiet Royal Caribbean Cruises ble sendt ned 10,22 prosent til 83,50 kroner. Aksjen presterte langt bedre enn markedet i forrige uke, men mandag ble mye av oppturen reversert.

Hopp for Telenor
TDN Finans skriver at analytikerne nå tror at resultatnedgangen er nådd for Telenor. Selskapet legger frem sitt resultat etter første kvartal tirsdag neste uken, og analytikerne venter at det blir en liten nedgang sammenlignet med tilsvarende periode året før.

- Fokuset kommer å være på Russland og India. Men det som betyr noe for aksjekursen er vi nå har nådd en bunn i den negative estimattrenden, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie til TDN Finans.

Telenor-aksjen var blant dem som gjorde det sterkt og ble løftet 3,05 prosent til 40,60 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kjøp i det fjerne
Fallet i oljeprisen bidro til at StatoilHydro falt 1,23 prosent til 120,30 kroner, mens DNO ble senket 3,47 prosent til 5,84 kroner.

Yara ble sendt opp 2,23 prosent til 149,25 kroner. Gjødselprodusenten legger frem sitt resultat etter første kvartal tirsdag. Verre gikk det med DnB Nor som falt 5,38 prosent til 39,55 kroner.

Programvareselskapet Mamut varsler at de ikke lenger anser seg selv for å være i ferd med å bli kjøpt opp. Over en lengre periode har det vært klart at det var en hittil ikke-navngitt aktør som ønsket å kjøpe opp Mamut. I påvente av en avklaring rundt finansieringen har dette ikke latt seg gjennomføre. Nå er det klart at den potensielle kjøperen ikke har fått tilfredsstillende finansiering på plass. Aksjekursen i Mamut stupte 24,24 prosent til 6,44 kroner.

Laks i tet
Lakseaksjene klarer seg langt bedre. Enkelte spekulerer i at lakseprisene vil stige som følge av at fisk blir et yndet alternativ til svineprodukter, og det ga en bred oppgang for oppdrettsaksjene. Lerøy Seafood ble sendt opp 12 prosent til 77 kroner, mens hovedaksjonær Austevoll steg 10,86 prosent til 19,40 kroner.

Marine Harvest klatret 6,18 prosent til 2,92 kroner, mens Grieg Seafood økte med 8,80 prosent i verdi til 6,80 kroner. Cermaq-aksjen falt 0,53 prosent til 37,80 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.