*Nettavisen* Økonomi.

Smittsom børsjubel

Jubelavslutningen ved børsene i USA og Asia smitter over på Oslo Børs. Oljeprisen er også sterk.

30.06.06 11:21

SJEKK KURSENE HER

Oppløftende rentenytt fra USA og den høye oljeprisen sender Oslo Børs rett opp fredag morgen. Hovedindeksen stiger hele 2,50 til 383,89 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Børsene i USA og Asia fikk en opptur etter at den amerikanske sentralbanksjefen kom med signaler om at renteoppgangen kan få en pause. I går satte Ben Bernanke opp renten for 17. gang på rad til 5,25 prosent, men kom samtidig med uttalelser som ble tolket til at det nå kan bli ett opphold i rentehevingen.

Bernanke sa at inflasjonen ikke er urovekkende høy og ga signaler om at inflasjonen er under kontroll. Disse uttalelsene beroliget markedet noe, og det førte til at optimismen rådet på Wall Street torsdag kveld.

Oljehopp
Et fat nordsjøolje med levering i august koster fredag morgen 73,24 dollar i London. Gode BNP tall i USA samt positive renteutsikter gjør at future-kontraktene på olje stiger kraftig. Frykten for at de høye olje- og bensinprisene vil føre til galopperende inflasjon ble beroliget at Ben Bernankes uttalelser i etterkant av rentemøtet.

Redusert produksjon ved raffineriene i Louisiana fører også til at oljemarkedet er bekymret for tilgangen på oljeprodukter. Skipsledene i kanalene frem til raffineriene er stengt på grunn av opprydning etter oljesøl. Dermed får ikke tankskipene kommet frem til raffineriene med råolje.

Dollaren fikk seg en knekk etter rentemøtet i USA og koster 6,22 kroner.

Oljegigantene Statoil og Norsk Hydro stiger henholdsvis 2,54 til 181,50 kroner og 2,07 prosent til 172,50 kroner.

DNO stiger 3,23 prosent til 12,80 kroner, mens Altinex stiger 2,99 prosent til 1,38 kroner.

Gull i oljeservice
I USA fortsatte oljeoppturen i går og oljeserviceaksjene fikk igjen en skikkelig opptur. SeaDrill stiger 4,56 prosent til 86 kroner, mens TGS-Nopec og Prosafe blir løftet 3,70 og 5,41 prosent.

Statoil har gitt et konsortium med Subsea 7 og Acergy et oppdrag verdt 80 millioner dollar. Oppdraget gjelder arbeid i Nordsjøen og vil vare over 2 år med oppstart i 2007. Acergy klatrer 5,46 prosent på avtalen, mens Subsea 7 blir sendt opp 4,30 prosent.

TeleComputing stiger 7,69 prosent og topper dermed vinnerlisten. Det er riktignok kun omsatt aksjer for 162.000 kroner. Grenland Group og Ganger Rolf følger etter med en oppgang på 6,90 og 6,86 prosent.

Gull- og gruveaksjene Crew og Int. Gold Exploration blir sendt opp 4,20 og 2,46 prosent på stigende gull og råvarepriser. Spotprisen på gull har igjen passert 600 dollar pr. unse etter at dollaren svekker seg som følge av renteutsiktene i USA.

Kurstaper og nykommer
Supplyrederier Farstad Shipping er dagens taper så langt med en nedgang på 4,75 prosent. Aksjen faller på svært lav omsetning.

Petroleum Geo Service noteres i dag uten rettighetene til børsnykomlingen Petrojarl og faller dermed 4,58 prosent til 364,50 kroner. PGS er dermed blitt et rent geofysisk selskap etter at oljeproduksjonsenheten Petrojarl er blitt skilt ut.

Petrojarl som i hovedsak består av flytende produksjonsskip ble i dag notert på Oslo Børs. Noteringskursen ble på 43,30 kroner, men aksjen faller tilbake til 42,20 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.