NA24.no

SMS-kameratene

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg + Rune Bjerke = sant. På SMS.

(NA24-KOMMENTAR): Lørdag 11. oktober, dagen før regjeringen presenterte sin omfattende krisepakke mot finanskrisen, var det omfattende kontakt mellom statsminister Jens Stoltenberg og DnB Nor-sjef Rune Bjerke. Og hvordan kommuniserte de to gamle kompisene? Via SMS.

I gamle dager var det alltid noen som «hadde snakket sammen» i politikk og samfunnsliv. Da skjedde det bak lukkete dører.

Nå legger aktørene etter seg elektroniske spor. I beste fall er det skapt helt andre kulturelle forhold i kommunikasjonen mellom makthavere, i verste fall har de skapt uryddige forhold i kommunikasjonen seg imellom. Og slikt går det fort politikk i.

«Inntrykket som etterlates er nemlig en slags intimitet offentligheten ikke har noe ønske om å få greie på.»

Interessant
Hvis vi dveler litt ved brevvekslingen mellom Stoltenberg og Bjerke, gjengitt i Dagens Næringsliv, så er den da også politisk interessant:

«Hei Rune. Det er veldig bra at du har kontakt med karl eirik. Fortsett med det. Hvis du vil er jeg klar for å snakke med deg direkte. Ring i så fall på dette tlf nummeret. Ring gjerne før kl. 17.30. Går i møte da. Ha en god helg.»

Som svar skrev Bjerke:

«Takker for det. Foreløpig er kom god. Tar kontakt hvis nødvendig. Volum, 3 år og en stø og beroligende statement er det som er viktigst nå! Lykke til, Rune.»

På denne svarte Jens Stoltenberg:

«takk. Snakker med karl eirik nå. Lyke til deg!»

Fratrukket en interessant skrivefeil i siste melding, er det åpenbart viktig for Stoltenberg å formidle kontakt mellom Bjerke og den mektige stabssjefen ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Og sistnevnte tok ifølge Verdens Gang også telefonisk kontakt med Bjerke - også det før regjeringen hadde pressekonferanse om krisepakka. Det hele etterlater et inntrykk at det var viktig å tilpasse behovene til Norges største bank.

Underlig
Og det er i hvert fall en underlig måte å kommunisere på. Inntrykket som etterlates er nemlig en slags intimitet offentligheten ikke har noe ønske om å få greie på.

Sist et regjeringsmedlem var ivrig på mobiltastaturet var da Maria Ramin-Osmundsen SMS'et sin venninne Anne Lise Ryel og ba henne ligge lavt med deres private samtaler i forbindelse med utnevnelsen av Ida Hjort Kraby som barneombud. Dette førte som kjent til at statsministeren ble illsint og at Ramin-Osmundsen måtte gå.

«Hvis politikerne ikke blir litt mer forsiktige med å sende SMS, kan det fort vekk bli til SOS i stedet.»

Viftet stolt
Tidligere sjef for Tromsø 2018, Bjørge Stensbøl, satt også stolt og viftet med en støtte-SMS han hevdet å ha fått fra utenriksminster Jonas Gahr Støre. Støre ville aldri innrømme sine påståtte tekstmeldinger, men saken ble etterhvert en så stor belastning for Stensbøl at han måtte gå.

Denne gang hevder Statsministerens kontor de ikke har gitt DNB Nor-sjefen fortrolig informasjon. Det kan utmerket godt være sant. Men disse SMS'ene etterlatter et lummert inntrykk av måten det kommuniseres på.

Til sammenligning hadde Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Saera Khan «bare» ringt spåkoner.

Hvis politikerne ikke blir litt mer forsiktige med å sende SMS, kan det fort vekk bli til SOS i stedet. Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere