Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Snakker ut om SMS-ene

Foto: (stortinget.no)
Sist oppdatert:
Trond Giske gir sitt syn på Telenor-bråket.

Etter at A-Pressen solgte TV 2 til danske Egmont har det stormet rundt næringsminister Trond Giske. Han ønsket ikke at kanalen skulle selges ut av landet, noe han formidlet til A-presseeier Telenors styreleder via to tekstmeldinger.

Dette har ført til kraftig kritikk av en samlet opposisjon, noe som medførte at Giske måtte forklare seg på Stortinget torsdag. På pressekonferansen sa han at han ikke ønsket å diktere hva Telenor skulle gjøre.

- Det første som kunne vært gjort bedre er at formuleringen i den SMS'en kunne vært bedre. Men jeg mener at den første delen av SMS'en var veldig klar. Det sto det at vi bare er ute etter å orientere om vår mening, men ikke instruere, sa Giske på pressekonferansen.

Giske vil ikke betegne Telenors oppførsel, etter at selskapets styreleder Harald Norvik gikk ut og sa at han hadde følt et utilbørlig press fra statsråden.

- Jeg har ikke behov for å karaktisere hvordan Telenor har oppført seg. Vi er ute etter å ha et tillitsforhold til Telenor, og det håper jeg vi vil fortsette å ha fremover.

- Diskusjonen gikk på om det var mulig å beholde TV 2. Jeg føler at vi hadde en god dialog med Telenor, men er skuffet over at vi ikke nådde fram. Jeg hadde ikke mulighet til å unngå salg. Dialogen gikk på om det var et alternativ for å ha et nasjonalt eierskap som samtidig tok vare på kommersielle interesser.

Han tar ikke direkte kritikk for handlingene sine, men ser at slik støy kan være skadelig.

- Det er aldri positivt med støy mellom selskaper og statsråd. Jeg mener det ikke er en nedside med at politikere sier sin mening. At man ikke finner en optimal løsning har jeg opplevd før. Men det er sunt å ha en debatt og bra at man sier det man mener - selv om det betyr at jeg flagger ut at jeg har tapt en sak, sier Giske.

- Jens er enig
Han mener også at han har holdt seg innenfor regjeringens grenser for aktivt eierskap.

- Jeg mener ikke at vi har redefinert betydningen av aktivt eierskap. Den røde delen av Stortinget var veldig tydelige i dag på hva aktivt eierskap er, og vi har opptrådt nøyaktig slik aktivt eierskap ble definert da det kom. Men jeg registrerer at for eksempel Krf vil gå lenger i aktivt eierskap og Frp og Høyre vil gå kortere, så der er regjeringen i en mellomdal.

- Vi mener at vi som eier skal ha klare og hensiktsmessige meninger, men ikke instruere et selskap. Det er styrets oppgave å ta beslutningene, sier Giske.

Han føler også at han har Jens Stoltenbergs støtte på dette.

- Jeg opplever at statsministeren er helt enig. Vi skal ikke instruere, men gjøre våre meninger klare. Redegjørelsen er i tråd med det statsministeren mener

Litt selvkritikk
Giske ville ikke kommentere medienes oppførsel ut over det som ble sagt på pressekonferansen, som var :

- Jeg syns det er interessant at mediene trykker ting de ikke har prinærkilder på. Det er mulig det er der vi er, men det var nytt for meg.

- Dette var stortingets politiske mening, men jeg tar selvkritikk på at dialogen kunne vært bedre.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!