Snart bare Jens igjen?

Det tyske valget ga sosialdemokratene det verste resultat noensinne, skriver Dag Yngland.

29.09.09 15:45

Angela Merkel fortsetter som kansler etter helgens parlamentsvalg i Tyskland. Den nye regjeringen består av Merkels konservative kristeligdemokrater og markedsvennlige liberale. Merkels regjeringspartner gjennom de fire siste år, sosialdemokratene, fikk sitt verste resultat noensinne.

Midt i finanskrisen sliter sosialdemokratene over hele Europa. Da den siste økonomiske oppgangen startet i 2000/01 hadde venstresiden regjeringsmakt i to av tre EU-land. Et tiår senere styrer de bare i Storbritannia, Spania og Portugal. (se kart). Britene går til valg neste år med gode sjanser for en konservativ maktovertakelse. Den spanske statsministeren Jose Luis Rodriguez Zapatero sitter fortsatt trygt frem til valget i 2012. Hans portugisiske kollega, Jose Socrates, svever fortsatt det i uvisse om eget flertall i helgens valg. Snart er det bare sosialdemokraten Jens Stoltenberg igjen i Europa.

Men hvorfor får sosialdemokratene skylden for finanskrisen? Så enkelt er det ikke. Men venstreorienterte velgere er mange steder så rasende over finanskrisens virkninger at ansvarlig sosialemokrati blir for vassent. Slik sett er de tyske velgere et godt eksempel. De strømmer til det populistiske venstrepartiet Die Linke som inkluderer restene av det østtyske kommunistpartiet som bygget Berlin-Muren. Men de tidligere undertrykkerne lover kamp mot kapitalen - de nye undertrykkerne. Og det holder for mange.

Partiet som ledes av den tidligere sosialdemokraten, Oskar Lafontaine og den østtyske advokaten Gregor Gysi, som forsvarte opposisjonelle i det østtyske rettsvesenet, drev sosialdemokratene fra skanse til skanse i den ubekvemme koalisjonen med kristeligdemokratene. Kun 23 prosent av velgerne stemte til slutt på utenriksminister og kanslerkandidat Frank-Walter Steinmeier. Nedgangen var på over 10 prosentpoeng fra forrige valg. Sosialdemokratene har dermed tapt hver tredje velger. Det såre forholdet mellom sosialdemokratene og deres tidligere leder Lafontaine gjør det umulig med en venstrekoalisjon.

Les mer om tysk politikk her.

De borgerlige velgerne valgte i helgens parlamentsvalg derimot mer marked. Vinnerne på høyresiden var de næringslivsvennlige liberale i FDP. Mange stemte på de liberale, fordi Merkel i koalisjon med sosialdemokratene har kjørt en svært moderat linje i den økonomiske politikken. Nå vil de borgerlige ha skatteletter, mindre byråkrati, lavere skatter og mer konkurranse. Ikke akkurat det venstresiden ønsket seg i finanskrisen, men splittet står de alene.

Da er det andre tider for statsmnister Jens Stoltenberg i Norge. Med oljeinntekter og penger i budsjettene trenger han ikke preke måtehold. Og det passer hans velgere godt.

De fem partiene i Bundestag har følgende oppslutning (prognose kl. 21.45 fra ZDF). Endring i forhold til 2005-valget i parentes:

Kristeligdemokratene 33,8 prosent (-1,4)
Sosialdemokratene 23,1 (-11,1)
Liberale 14,5 (+4,7)
Venstrepartiet Die Linke 12,5 (+ 43,8)
De grønne 10,1 (+2,0)
Andre: 6,0 prosent (Piratpartiet 1,9).

Valgdeltakelse 71,2 prosent (-6,5)

Offisielt resultat på Bundeswahlleiter.de.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Europabloggen.

Dag Yngland jobber som reporter i Berlin og Brussel. Dekker europeisk økonomi, politikk og showbiz. Jobber for TV2 Nyhetskanalen, Radio Norge, og skandinavisk fagpresse. Blogger på Europabloggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.