NA24.no

Snart blir snøhaugen hotell

(Marte Høgenhaug)
Sist oppdatert:
«Snisemaskinen» går i hundre. Om få uker er snøhaugen et eksklusivt hotell.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

KIRUNA (NA24): - Vi har spesielle snisemaskiner, sier Arne Bergh på Icehotel og ler.

NA24 - din næringslivsavis

For ham og medarbeiderne glimrer det gull i elven som renner forbi. I løpet av vinteren skal 50.000 personer fra hele verden besøke og overnatte inne i det som i dag ligger som en doven snøhaug.

Haugen må ikke falle i hodet på gjestene. Her kommer snisen inn i bildet.

Snis er is fra elven som sprutes ut gjennom snøkanoner. Det er Icehotels egen oppfinnelse, noe Bergh er stolt over.

Bergh er kreativ leder på verdens første og største hotell bygget av is.

- Det er et godt byggmaterial. Det er sterkt, sterkere enn snø og is alene, det er hvitt og reflekterer solen. Ren is absorberer solen og smelter raskere, sier Bergh til NA24.

«Låner» isen
Hver høst når kuldegradene kryper på, settes snisemaskinen i gang. I hele desember kan byggingen av hotellrommene følges, og 29. desember står det ferdig. I mai smelter det bort igjen.

- Man må være litt vill og crazy her oppe, supplerer markedssjef Dan Björk.

Medarbeiderne ser på det hele som et lån fra elven. Hvert eneste år bygges hotellet på nytt. Denne gangen for 16. gang.

- Nesten 100 prosent av Icehotel er Torne älv - alt byggmaterial, alle møbler, alt glass - det kommer fra elven. Det er en vill elv. Det er rent vann, det kommer fra norske og svenske fjell og renner gjennom Jukkasjärvi til Finland. Vi låner vannet og leverer det tilbake. Vi bygger nytt hvert år. Vi gjør alltid endringer. Vi får søknad fra alle mulige slags kreative mennesker. Hver vinter kommer 30 til 35 kunstnere, arkitekter og designere hit, halvparten har vært her før og viderefører erfaringen. Halvparten er nye, sier Bergh.

Gjemmer seg bort
Prins Albert har vært der. Van Halen har spilt inn musikkvideo - og en mengde kjente og ukjente folk fra hele verden samles for å slappe av - derfor vil de ikke røpe hvem som har funnet veien til det lille stedet 200 kilometer nord for polarsirkelen. NA24s guide, som har hotellet som sin lokale bar, røper at han titt og ofte treffer på internasjonale kjendiser når han stikker innom for en kveldsdrink.

Det er plass til 180 personer på hotellet, det er 22 suiter og de fungerer samtidig som gallerier med individuell kunst.

- Det finnes bare ett krav, det skal finnes en seng. Vi skal være en kunstscene, men det kan bli problemer med rom som er på grensen til provokativ. Vi ser på skissene, sier han.

Upopulær skilsmissesuite
Icehotel ønsker ikke at rommene er for kontroversielle og skremmer folk fra å sove der.

- Jeg lagde en skilsmissesuite. Det var kanskje bare ti prosent som likte den. Men det er alltid viktig hva fåtallet liker. Icehotel skal være for de få og de mange. Arkitekt- og kunstmagasiner skal se at vi forsøker å gjøre noe mer enn bare å lage pene rom, sier Bergh.

Kommersiell suksess
Snø og is er en underskattet ressurs, hevder initiativtager til hotellet, Yngve Bergqvist.

Hotellet har en omsetning på 140 millioner kroner med ti prosents driftsmargin. Alt spyttes tilbake til hotellet, lover markedssjef Dan Björk overfor NA24. I tillegg driver de Icebar og flere andre selskaper.

- Vi driver et kommersielt hotell, men jeg er kunstner i min sjel. Det er ingen skilt. Ingen reklame. Bare is og snø, is og snø, det er renhet, sier Bergh.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere