NA24.no

Snart bygger de atomkraftverk rett øst for oss

KRAFTVERK: Skissen viser hvordan atomkraftverket kommer til å være strukturert innenfra.
KRAFTVERK: Skissen viser hvordan atomkraftverket kommer til å være strukturert innenfra. (FENNOVOIMA)
Sist oppdatert:

(an.no): Det finske parlamentet ga i dag klarsignal til å bygge et atomkraftverk i Pyhäjoki i Nord-Finland – 530 kilometer sørøst for Bodø. Det skriver NRK.

115 stemmer sørget for at forslaget ble klubbet igjennom i det finske parlamentet. 74 stemte mot. Allerede i september godkjente den finske regjeringen selskapet Fennovoima sin søknad om bygge atomkraftverk.

Russiske eiere
– Vi vil generere utslippsfri elektrisitet for Fennovoimas eiere på en forutsigbar og rimelig pris for flere tiår framover. Denne store investeringer vil skape arbeidsplasser og gi et sårt tiltrengt løft for økonomien. sier Toni Hemminki, administrerende direktør i Fennovoima til NRK.

Det russiskeide selskapet Rosatom eier 34 prosent av Fennovoima, ifølge NRK. Kritikere mente derfor at Finlands energiforsyning ble for avhengig av Russland.

PLASSERING: Her skal finnene bygge det nye atomkraftverket.

Massiv motstand
Den finske regjeringens krav var at 60 prosent av aksjene i selskapet skal være eid av hender innenfor EU. Det ble løst da det statseide finske energiselskapet Fortum gikk inn som eiere, ifølge NRK.

Kraftverket har møtt massiv motstand. Tidligere denne uken reise en delegasjon for å overlevere 20 000 underskrifter, som tar avstand fra utbyggingen, til den finske regjeringen.

– Det er forferdelig
– Det er forferdelig. Jeg føler stor sorg, men samtidig føler jeg at dette kan vi ikke akseptere. Vi må fortsette å kjempe. Vi vet at det er en stor offentlig opinion, sier Lena Lagerstam i Morjärv, i Norrbotten til NRK.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere