NA24.no

Foto: Tommy H. Brakstad

Snart er denne borte

Sist oppdatert:
DVD-en synger på siste verset.

DVD-salget i Norge stuper. Bransjen spår en nedgang på 35 prosent i 2013. Det utgjør totalt syv millioner solgte enheter.

Til sammenligning ble det i toppåret 2007 solgt 20 millioner.

- Om tre til fem år er DVD-en borte. Da er nettet så godt utbygd i Norge at strømmetjenestene har overtatt markedet, sier Erik Zmuda, videorådgiver i Film & Kino, til Nettavisen NA24.

Bytter ut DVD med blu-ray

Film & Kino har regnet ut at 25 millioner filmer vil bli sett på betalte strømmetjenester i år.

- Filmforbruket på nett utgjør om lag 70 prosent av markedet. Dette forklarer nedgangen i fysisk solgte produkter, fortsetter Erik Zmuda.

Andelen av befolkningen som kjøper det snart 20 år gamle formatet er også i sterk endring. I 2011 svarte halvparten av befolkningen at de kjøper DVD. I år det redusert til en tredjedel. I aldersgruppen 15-29 år svarer 60 prosent at de har prøvd strømmetjenester.

- En del av DVD-salget har også flyttet seg over på blu-ray. Her har vi de siste månedene opplevd en økning i salget, sier Zmuda i Film & Kino.

Blu-ray utgjør i 2013 en femtedel av salget av fysiske enheter.

Utleie halvert

Størst er fallet for utleiebransjen. Omsetningen er halvert i 2013.

I dag er det bare 30 rene forhandlere igjen i Norge. Til sammenligning var det for 20 år siden 3500 forhandlere.

DVD-platene har samme fysiske dimensjoner som CD-er, har mye større lagringskapasitet enn CD-platene. Formater ble etablert i 1996. I begynnelsen av 2000-tallet tok det nye DVD-formatet over for det gamle VHS-formatet.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere