Gå til sidens hovedinnhold

Snart faller rentedommen

Hva gjør sentralbanksjef Svein Gjedrem i dag?

Følger Norges Bank renteprognosen fra i sommer og setter opp styringsrenten til 5 prosent i dag?

NA24 - din næringslivsavis

Nysgjerrig? Få rentesvaret først på SMS. Send NA24toppsak til 1984.

Delt på midten
Eller vil virkningen av den internasjonale finansuroen gjøre sitt til at hovedstyret velger å holde renten uendret?

Økonomene er delt på midten før dagens møte, for i følge en Reuters-undersøkelse venter fem av ti økonomer en renteøkning i dag, mens resten venter rentero fra Gjedrem & co.

På den ene siden taler alle innenlandske forhold for at renten skal økes videre som forutsatt av sentralbanken. De norske nøkkeltallene har høst holdt seg sterke og derfor ventes det at sentralbanken fortsetter arbeidet med å kjøle ned den kokende hete økonomien.

Argumentene mot å heve renten i dag har i hovedsak bakgrunn i den internasjonale finansuroen som har bredt om seg i høst.

- Må ta pause
Seniorøkonom Shakeb Syed viser til Norges Banks Pengepolitiske rapport i juni om de utenlandske renteforventningene – hvor forventningene var at rentene kommer til å stige.

- Samtidig var Norges Bank veldig vare på kronekursen. De sa at om kronen blir betydelig sterkere enn ventet, vil de måtte revurdere hvor mye renten vil bli satt opp. Kronen vil ikke akkurat svekke seg fremover med det vi har sett fra Fed. For at den ikke skal gå i taket, må Norges Bank ta en pause. Derfor tror vi at det Norges Bank vil signalisere at de vil sitte på gjerdet og vente litt. Den potensielle skaden av å vente er mindre enn ved den potensielle skaden ved å øke, sier Syed til NA24.

Syed trekker frem flere argumenter for at Norges Bank nå kan sette seg på gjerdet: 1) Markant økte pengemarkedsrenter 2) Lavere renteforventninger internasjonalt 3) Sterkere krone enn Norges Bank ventet.

DnB Nor Markets venter en renteheving i dag, fordi de tror Norges Bank arbeidet med å kjøle ned norsk økonomi veier tyngre enn internasjonal usikkerhet.

Analytiker Camilla Viland skriver i en rapport at tiltagende internasjonal uro og økt usikkerhet vedrørende boligprisutviklingen i Norge er faktorer som taler for uendret rente. I tillegg er betydelig sterkere kronekurs nok et argument for å sitte i ro.

- I Pengepolitisk rapport 1/07 indikerte Norges Bank at tre prosent sterkere krone ville gi om lag 0,25 prosentpoeng lavere rente. I dag er kronen cirka 4,5 prosent sterkere enn hva sentralbanken i juni anslo for 2008. Dette taler også for at Norges Bank skal holde renten i ro, skriver økonomen i en rapport onsdag.

- Nedkjøling veier tyngst
- På den annen side har norske nøkkeltall den siste tiden vært sterke, og trolig noe sterkere enn hva Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser. Når sentralbanken for øvrig ikke har gitt noen signaler om endret strategi forventer vi at hensynet til å kjøle ned den norske økonomien veier sterkest og at vi dermed får en renteheving på 25 basispunkter i dag. Om sentralbanken hever, tror vi at vi kan se en sterkere krone, om renten forblir uendret tror vi at vi kan se en svakere krone, heter det i rapporten.

Nysgjerrig? Få rentesvaret først på SMS. Send NA24toppsak til 1984.

Fredag klokken 13 svarer sentralbanksjef Svein Gjedrem NA24s lesere i nettmøte. Send inn dine spørsmål til ham allerede nå i skjemaet under.

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser