NA24.no

Snart gratis penger

Foto: Scanpix
Rentehauken Ben Bernanke er gjenfødt som due.

(NA24-KOMMENTAR): I går kuttet sentralbanken i USA styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 3,0 prosent. Banken har kuttet 1,25 prosentpoeng i løpet av åtte dager. Det første kuttet på 0,75 prosentpoeng kom endog utenom de planlagte møtene.

Det er sannelig nye tider.

Boligmarkedet i USA falt gjennom hele fjoråret, og på sommeren begynte problemene i boliglånsmarkedet for alvor å boble til overflaten. Men så sent som i august holdt den amerikanske sentralbanken styringsrenten uendret på 5,25 prosent og advarte om inflasjonsfare.

Utover høsten kom rentekuttene, men i dannede former, annonsert under de ordinære rentemøtene og behørig akkompagnert av inflasjonsbekymring. Ved nyttår var nivået 4,25 prosent.

Men den siste uken har rentehauken Ben Bernanke altså brutt sammen og stått frem som due.

Penger og mer penger
I tillegg til rentekuttene har Bernanke gitt sin velsignelse til at politikerne kan smelle sammen en hastepakke med skattekutt og andre tiltak som stimulerer økonomien – men som også bidrar til å øke et allerede betydelig budsjettunderskudd, og som øker inflasjonsfaren.

Inflasjonsbekjemperen Ben Bernanke – det som gjerne kalles en rentehauk - hører man lite til for tiden. Nå satses alt på å bremse den forventede nedturen.

Inflasjonen i USA er så høy som 4-5 prosent i året. Høye energipriser spiller inn, men selv om man skreller vekk energi og matvarer, som også har steget bra det siste året, er den såkalte kjerneinflasjonen rundt 2,5 prosent det siste året.

Det er altså bare marginalt lavere enn dagens styringsrente. Hvis sentralbanken i USA fortsetter å kutte renten, er det ikke lenge før realrenten i USA er null. Gratis penger, altså.

Det er en slående kontrast til den europeiske sentralbanken, som nærmest fnyser av tanken på å kutte styringsrenten fra dagens nivå på 4,0 prosent – i alle fall enn så lenge.

Forskjellen er spesielt slående fordi vekstutsiktene ikke er så glohete i Europa heller. Tirsdag oppdaterte Det internasjonale pengefondet IMF sin prognose for verdensøkonomien. IMF venter nå en BNP-vekst i USA på 1,5 prosent. Anslaget for euro-området er 1,6 prosent, altså bare marginalt høyere.

Usikre signaler
De noe paniske rentekuttene i USA viser også hvor vanskelig det er å sette riktig rente. Fordi renteendringer påvirker økonomien med et tidsetterslep, må man legge om kursen før man er helt sikker på hva man ser forut.

Med de kraftige rentekuttene nå sier sentralbanken at den venter både vesentlig svakere vekst og lavere inflasjon i månedene fremover.

Det er ingen tvil om at amerikansk økonom kjøles ned, ikke minst av alt som har med boligmarkedet å gjøre. Men det er langt fra klart hvor dyp nedturen blir. Signalene er temmelig uklare.

Onsdag kom det svært svake (foreløpige) BNP-tall for fjerde kvartal. Disse bekrefter det bildet som ble tegnet da det for fire uker siden ble meldt om en uventet og kraftig økning i arbeidsledigheten i desember.

Men så langt har denne ledighetsveksten overraskende nok ikke gitt seg utslag i flere søknader om ledighetstrygd. Fredag kommer månedlige sysselsettingstall for januar – en meget viktig pekepinn på utviklingen.

I tillegg er det ikke noe entydig negativt bilde som fremgår av de fjerdekvartalsrapportene som nå strømmer ut fra selskapene. Ta for eksempel Royal Caribbean Cruises, som er deleid av Wilhelmsen-familien og notert både i Oslo og New York. Cruiserederiet meldte onsdag om bra booking og høyere priser nå enn på samme tidspunkt i fjor.

Det er merkelig. Er det amerikanere som står i fare for å miste hus og jobb som drar på cruise for å glemme?

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Spinnville klimaforskere
Kritisk uke for børsene
USA-hat som drivkraft
Kaostrader ga rentekutt?
Hvor går renten?

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere