NA24.no

Snart ikke råd til mat

Sist oppdatert:
Verden kan snart stå overfor en global sultkatastrofe.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Som følge av den stadig økende prisen på mat, kan verden snart stå overfor en global sultkatastrofe, skriver Dagbladet.

NA24 - din næringslivsavis

Og ofrene vil ikke bare være fattige i Etiopia eller andre steder i verden hvor tørke eller andre katastrofer har ødelagt avlingene. Urbane fattige over hele verden kan bli rammet fordi de ikke får råd til å kjøpe mat.

Grunnen er at prisen på matvarer som hvete og ris har skutt i været det siste året. Hveteprisen i seg selv har økt med 130 prosent, prisen på soya ed 87 prosent, og risprisen har økt med 74 prosent, ifølge tall fra FNs Mat og landbruksorganisasjon.

Klimaendringer, økt bruk av biodiesel som drivstoff, og endrede matvaner blant store grupper mennesker i Kina og India, er årsaken til de økte prisene.

Når matprisene fordobler seg, betyr det at fattige som bor i urban slum ikke lenger har råd til flere måltider om dagen. Noen har ikke råd til mat i det hele tatt.

- Dette handler ikke bare om måltidet det ikke ble noe av i dag, eller om økende sosial uro. Det handler om tapt potensial for læring for barn og for framtidas voksne, og fysisk vekst vil bli stanset, sa presidenten i Verdensbanken, Robert Zoellick, på helgens G7-møte i Washington.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere