*Nettavisen* Økonomi.

Snart kan du sjekke naboens lønn

Foto: Øyvind Ludt (Nettavisen)

Skatteoppgjørene er klare. Timer igjen til du kan sjekke naboens lønn.

18.10.11 21:32

Skatteoppgjøret for inntektsåret 2010 er endelig klart for alle personlige skatteytere. Tre millioner skattytere har fått oppgjøret tidligere, mens 867.000 har måttet vente til nå.

Skattelistene offentliggjøres fredag 21. oktober. Etter at Stortinget i juni 2011 vedtok å begrense tilgangen blir skattelistene ikke lenger lagt ut til fritt søk i landets nettaviser.

I stedet kan du gå inn på skatteetaten.no og søke i skattelistene der. For å få tilgang til opplysningene må publikum logge seg inn med ID-porten/MinID.

Som NA24 omtalte tidligere sørger en åpning i offentlighetsloven for at du også kan sjekke brutto lønn og betalt skatt til samtlige av de omlag 800.000 offentlige ansatte i Norge.

Les mer i saken: Sjekk lønna til 800.000 nordmenn.

Tallenes tale
De samlede tallene for skatteoppgjøret 2010 viser at 3,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende betalt skatt og trygdeavgift for over 360 milliarder kroner for inntektsåret 2010.

Tallene omfatter alle personlige skattytere, både de som fikk skatteoppgjøret i juni, de som fikk skatteoppgjøret i august og september, og de som får skatteoppgjøret i oktober.

Samlede tall for skatteoppgjørene i juni, august, september og oktober viser at vel 2,9 millioner skattytere i alt hadde 34,8 milliarder til gode, mens 741 000 skattytere hadde restskatt på til sammen 16,1 milliarder kroner.

Hyppigere skatteoppgjør
I år var første gang at enkelte skattytere har fått oppgjøret sitt mellom juni og oktober.

– Med dette er vi i ferd med å vri behandlingen av saker over til å være mer løpende, vi er ikke i mål, men ser for oss en skatteetat som jobber mer kontinuerlig med skatteoppgjøret. Det er viktig for oss å gi befolkningen en avregning så raskt som mulig, sier skattedirektør Svein R. Kristensen.

Restskatt og tilgodebeløp
Restskatt på under 1000 kroner skal betales innen 9. november. Er beløpet over 1000 kroner, blir restskatten delt i to terminer, og betales 9. november og 14. desember.

Har du penger til gode, får du normalt disse tilsendt i løpet av en til to uker etter at skatteoppgjøret er sendt ut.

Klage på likningen
Fristen for å klage er 30. november. Hovedtall for hver kommune ligger på: www.skatteetaten.no

Totaltall for skatteoppgjør for personlige skattytere (lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende) for inntektsårene 2008, 2009 og 2010.

Hovedtall skatteoppgjøret for inntektsåret 2010:

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.