*Nettavisen* Økonomi.

Snart rente lik null

Foto: Darren Whiteside/Reuters/Scanpix

Japan sliter med sterk yen, fallende børser og høy sparerate.

Flere analytikere venter rentekutt på en kvarting, fra 0,5 prosent til 0,25 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Høres ut som en drøm, sant?

Likheter til krisen på 80-tallet
Men dette er realiteten på Japan.

Likevel ser en lite til den elleville kjøpefesten en slik rentsats hadde gitt i vestligere strøk. For innbyggerne vet hva effektene av å «ta av» kan bli. De ser klare likhetstrekk mellom den internasjonale krisen og sin egen krise på slutten av 80-tallet.

Boblen som sprekker globalt nå, stammer fra mye av den samme spekulasjonen som førte til krisen i Japan - nemlig leie- og boligmarkedet. Det som i sin tid videre fikk den japanske økonomien til å stagnere, og også gå inn i en tid med deflasjon, var blant annet problemer med å tilby kreditt til industrien og befolkningen.

Og når kreditten lar vente på seg, ser en også en negang i det individuelle forbruket - akkurat som i USA i dag. Det skal sies at dominoeffekten av lavere forbruk i Japan er svakere enn i USA, da Japan helt siden krisen på 80-tallet har hatt en enormt høy sparerate - de konsumerer nesten ikke noe selv.

Kveler eksporten
Men det er kanskje ikke så rart, med tanke på den høye arbeidsledigheten som rammet øya utover 90-tallet. Plutselig kunne en se hjemløse i Tokyo - som overnattet på jernbanestasjoner og tok livet sitt i fortvilelse.

Og de konsumerer enda mindre, da de som nå ser at en ny krisebølge kan skyves innover øya. For den japanske økonomien er nokså tett knyttet til den amerikanske, i den grad at amerikanerne er svært glad i de japanske bilene. Men med sterkere yen - som svekker situasjonen for den japanske eksportindustrien -, amerikanere med sparedilla og lavt innelandsk forbruk er tungt å svelge for japanske myndigheter.

Derfor mener nå analytikerne det er duket for rentekutt - for første gang siden den japanske sentralbanken økte renten til 0,5 prosent i februar 2007. JP Morgen Chase mener det er en 24 prosents sjanse for rentekutt til 0,25 prosent innen utgangen av året, skriver Bloomberg News.

- Uuungåelig med rentekutt
Banken deltok ikke i et kollektiv rentekutt i banker med tilhørighet i Japan, og argumenterer for at japanske lånekostnader fortsatt er «svært lave». Analytikere mener imidlertid de snart ikke har noe valg, siden de fallende børsene og den sterke valutaen kan ta strupetak en allerede skadeskutt økonomi.

- Mens yen styrker seg og børsene stuper, øker bekymringene om Japans finansielle system og om at økonomien er i ferd med å kveles, sier Jun Fukashiro, senior fund manager ved Toyota Asset Management Co. i Tokyo til Bloomberg News.

- Et rentekutt fra Bank of Japan ser ut til å være uungåelig og markedet trygler om det, fortsetter han.

Ikke like sikker
Professor i økonomi, Akio Makabe, ved Shinshu-universitetet i Nagano er imidlertid ikke like sikker, men må erkjenne at rentekutt kan bli en utvei.

- Sjansen for rentekutt er fortsatt begrenset, da det fremdeles er rom for flere politiske avledningsmanøvrer. Men vi kan ikke utelukke at sentralbanken vil bli tvunget til å kutte styringsrenten i et globalt rentekutt for å temme turbulensen i finansmarkedet, sier han til Bloomberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.