NA24.no

Snekkere og rengjøre bruker amfetamin på jobb

Foto: Jon Eeg / NTB / SCANPIX
For å prestere og levere i tide.

Rusforsker Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo avdekket narkotikabruken da han analyserte intervjuer med 55 norske amfetaminbrukere, skriver Vårt Land.

– Mange som jobber i yrker med hardt arbeid, tøffe akkorder med lite struktur rundt seg, i byggebransjen, transport, flisleggere og rengjøringsbyråer, bruker amfetamin for å levere i tide, holde akkorden eller jobbe to skift, fastslår sosiologiprofessoren, som ikke legger skjul på at han ble overrasket over funnet.

Ikke overrasket

I Statsbygg er man ikke overrasket over at enkelte bygningsarbeidere bruker amfetamin.

– Jeg kjenner ikke til konkrete tilfeller selv. Men det er klart det kan være fristende å yte maksimalt og å kunne jobbe for eksempel både natt- og dagskift., sier Hans Jørgen Aase, som er prosjektleder for byggingen av det nye nasjonalmuseet i Oslo, som Statsbygg driver.

I undersøkelsen som nylig er omtalt av Pedersen og hans kolleger i en artikkel i tidsskriftet Deviant Behaviour, er det tre grupper amfetaminbrukere som peker seg ut.

Sosial dumping

Den første er unge menn som ofte er ute på byen og drikker hardt, og som bruker amfetamin for å holde festen gående lenger enn det som ville vært naturlig. Den andre er menn og enkelte kvinner i jobber som er lite organisert, gjerne i små bedrifter, som jobber svart eller har flere jobber. Den siste er personer som bruker amfetamin til å behandle sykdom eller plager som ADHD og utmattelse.

I Fellesforbundet ser man en klar sammenheng mellom amfetaminbruk og bedrifter som ikke har «ordnede forhold». Jo mer sosial dumping, desto mer risikerer arbeidslivet at noen ruser seg på jobb, sier forbundssekretær Steinar Krogstad. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere