NA24.no

Snekrer råd mot fattigdom

Foto: SMK
Sist oppdatert:
Styrket kamp mot fattigdom er målet for FN-panelet Jens Stoltenberg er en av lederne for.

- Den viktigste gruppen for dette panelet er de millioner av mennesker som ikke har den friheten og velstanden som mange av oss tar for gitt, sa statsminister Jens Stoltenberg ved åpningen av FN-panelmøtet i Oslo torsdag.

- Uten stemme
- Vårt viktigste mandat kommer fra de som lever i fattigdom og nød - de vi skal løfte ut av fattigdom når vi arbeider for å nå tusenårsmålene. Den viktigste gruppen er de millioner av mennesker som ikke vet hvordan de skal klare seg gjennom denne dagen, de som ikke vet hvor deres neste krone skal komme fra. Denne gruppen er ofte uten stemme og uten valg, sa Stoltenberg.

Han åpnet i dag det fjerde og siste møtet i FN- panelet som skal foreslå tiltak for å styrke FNs arbeid i verdens fattigste land. Møtet finner sted i Oslo torsdag og fredag.

Tre områder
Panelet arbeider med reform av FN i tråd med beslutninger fattet på FNs toppmøte i 2005. Oppgaven er å sette FN i bedre stand til å realisere tusenårsmålene og bli en mer effektiv organisasjon. Tre områder står i sentrum, skriver Statsministerens kontor:

¿ FNs utviklingsbistand. Målsettingen er å få mest mulig ut av hver krone som brukes til utviklingshjelp, ved at bistanden styres mest mulig effektivt og i samsvar med mottakerlandenes behov.

Panelet ble oppnevnt av Generalsekretær Kofi Annan i februar 2006 og skal levere sin rapport til FNs generalforsamling i løpet av høsten. Generalsekretæren ba Jens Stoltenberg om å lede arbeidet sammen med Pakistans statsminister Shaukat Aziz og Mosambiks statsminister Luisa Diogo.

Panelets øvrige medlemmer er:Gordon Brown, Storbritannias finansminister
Ricardo Lagos, Chiles tidligere president
Benjamin William Mkapa, Tanzanias tidligere president
Louis Michel, Belgia. EU-kommisjonær for utviklingsbistand
Josette S. Shiner, USAs vise-utenriksminister
Keizo Takemi, Japans tidligere vise-utenriksminister
Mohamed T. El-Ashry, Egypt. Tidligere leder av Global Environment Facility
Robert Greenhill, leder for Canadas utviklingsdirektorat
Ruth Jacoby, Sverige, ambassadør
Jean-Michel Severino, leder for Frankrikes utviklingsdirektorat
Kemal Dervis, leder for FNs utviklingsprogram UNDP
Lennart Båge, leder for det internasjonale fond for landbruksutvikling (IFAD)

¿ FNs arbeid med humanitær bistand og overgangen fra krise til gjenoppbygging. FNs sentrale fond for humanitære kriser er nyopprettet, og gjør det mulig å komme raskt i gang når katastrofen inntrer. Størrelsen på de ressurser som ligger i fondet er en utfordring, og å få til overgangen fra kriser til gjennombygging er fortsatt krevende. Det viser erfaringene i for eksempel Pakistan etter jordskjelvet og etter tsunamien.

¿ FNs arbeid med miljøspørsmål. Innen miljøvirksomheten arbeider panelet med hvordan FN best kan få i stand en mer sammenhengende håndtering og overvåking av et stadig økende antall internasjonale miljøavtaler, men også hvordan miljøperspektivet kan bli sterkere integrert i FNs utviklingsarbeid i det enkelte land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere