NA24.no

Snøhettas nye gigantprosjekt

Foto: Snøhetta/MIR
Sist oppdatert:
Ikke før operaen er ferdig, går Snøhetta videre til et enda større prosjekt.

(LXUS.no) Som en bauta kledt i rustfritt stål skal Saudi-Arabias nye kulturbygg rage majestetisk over det nakne ørkenlandskapet utenfor oljebyen Dharan.

Prosjektet er anslått å koste over to milliarder kroner, og for Snøhetta betyr dette en kontrakt på cirka 200 millioner kroner. Dette blir trolig Snøhettas hittil største kontrakt, og kommer til å sysselsette 22 personer i prosjektfasen.

- Dette er et viktig prosjekt for oss. Vi går rett fra Operaen til dette, sier Elin Helgeland Nilsen, administrasjonskoordinator ved Snøhetta. Oppdragsgiveren er Saudi Aramco, verdens største oljeselskap.

ØRKENSTEIN: Kulturbygget kommer til å rage majestetisk opp av Saudi-Arabiske ørkenlandskapet. Metaloverflatene kommer til å reflektere lyset og gi bygget et eksklusivt preg.

Sterk konkurranse

Snøhetta hadde sterk internasjonal konkurranse fra kjente arkitekthus som Zaha Hadid og Rem Koolhaus.

FLERE FLOTTE HUS PÅ www.LXUS.no

- Det vil bli et kulturbygg og et nasjonalt landemerke. Det skal møte vårt samfunns intellektuelle behov. Det skal inkludere alle og ta vare på fremtidige generasjoners interesser, sa Saudi-Arabias oljeminister og styreleder i Saudi Aramco, Ali al-Naimi ifølge Dagens Næringsliv.

Snøhetta-arkitektene Robert Greenwood, Astrid Renata Van Veen og grundlegger Kjetil Trædal Thorsen var tilstede i Saudi-Arabia da den første grunnsteinen ble lagt.

LES OGSÅ: Slik blir rikingenes nye lekeplass

Tråkke på taket

Området rundt det nye bygget er lite utbygd og bygget vil dominere i landskapet. Overflaten i rustfritt stål vil reflektere sollyset og gi bygget en eksklusiv aura. Byggets former er naturlige og ligner på blankslipte rullesteiner.

Akkuratt som på vår egen opera er tanken her at publikum skal kunne gå byggningens flater.

Bygget er på 45.000 kvadratmeter og vil rage seksti meter over bakkenivå. Den vil inneholde en stor teater- og konsertsal med 1000 sitteplasser, et museum, bibliotet og en utstillingssal.

I tillegg vil bygget ha Saudi-Arabias første offentlige kino.

LES OGSÅ:
Victoria strålte for Opreaen
Setter Operaen i skyggen

Slik blir rikingenes nye lekeplass
Luksusliv på stylter i Abu Dhabi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere