NA24.no

Snille FN, slemme Verdensbanken

Sist oppdatert:
Hvorfor fordømmes Verdensbanken, mens beundringen for FN er nesegrus?

(NA24-KOMMENTAR): Å drive internasjonale organisasjoner er åpenbart vanskelig. Verdensbanken har i årevis vært en stor stygg ulv på venstresiden, og jubelen er høylydt etter at Paul Wolfowitz pakket sakene sine.

En del av kritikken har åpenbart noe for seg, men det er påfallende hvor entydig fordømmelsen av Verdensbanken er når man sammenligner med den nesegruse beundringen for en annen internasjonal organisasjon, FN.

Regjeringens Soria Moria-erklæring er et godt eksempel. Her gjøres det klart at man vil vri norsk støtte fra Verdensbanken til FN, og at Verdensbanken og IMF må demokratiseres. Til sammenligning er det 41 henvisninger til FN, alle positive og uten kritikk.

FN er imidlertid ikke akkurat noen ledestjerne når det gjelder demokratisk styring. De viktigste avgjørelsene blir tatt i Sikkerhetsrådet, som har fem permanente medlemsland med vetorett: Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA.

Som man ser minner dette mistenkelig om seierherrene fra andre verdenskrig. Men i dagens verden er det jo ganske merkelig at land som India og Brasil ikke er med, mens Frankrike og Storbritannia er det.

Pinlige valg
Likevel kan det snevre utvalget kanskje være like greit, for det blir ofte ganske flaut når FN skal trekke med seg alle medlemslandene i ledende posisjoner.

Nylig klarte man med kløktig fotarbeid i siste liten å unngå at Hviterussland, gjerne omtalt som «Europas siste diktaturstat», ble valgt inn i FNs menneskerettsråd. Uansett sitter det flere land i rådet med et heller tvilsomt forhold til menneskeretter, for eksempel Egypt, hvor man blir satt i fengsel i årevis for å fornærme presidenten og islam. Tidligere har også land som Cuba og Libya vært blant FNs menneskerettsovervåkere.

Uken før ble en representant for regjeringen i Zimbabwe valgt til å lede FNs kommisjon for bærekraftig utvikling. Hvordan et diktatur med verdens minst bærekraftige økonomi skal kunne føre verden fremover når det gjelder bærekraftig utvikling, fremstår mildt sagt uklart.

Våpen mot gull
Ute i felten er det heller ikke lett. Onsdag ble det kjent at FN-soldater som skulle avvæpne brutale militsgrupper i Kongo, i stedet solgte dem våpen i bytte mot gull.

Stilt overfor alvorlige saker, virker FN ofte handslingslammet. Kina har i fire år sørget for at FN har stått og sett på folkemordet i Darfur.

Men tro ikke at FN er ute av stand til å sette ned foten når det virkelig gjelder. Forrige uke ble Liberal International, en paraplyorganisasjon for liberale partier (blant annet Venstre), resolutt sparket ut av FNs råd for frivillige organisasjoner. Det skjedde etter at Kina hadde protestert mot organisasjonens støtte til Taiwan.

Glansbildet stemmer ikke
Det er lett å si seg enig i at FN har en viktig rolle å spille i verden. Men det er like lett å se at organisasjonen har store problemer, ikke minst knyttet til det å la ikke-demokratiske regimer spille en aktiv rolle i det som skal være en demokratisk organisasjon.

Men, selvsagt: Dette passer dårlig inn i et ukritisk positivt bilde av FN. Så det er greiere å hakke på Verdensbanken.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Derfor dropper Telenor USA
Bør juble for utlendinger
Etter Wolfowitz
Bøndene burde ta fri
Heldigvis mindre garantert sparing
Media som aksjebarometer
Jordbrukskomedien
Kina-boblen
Mindre etikk, takk
Språkkamp i styrerommet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere