NA24.no


USA-kjenner Jan Arild Snoen sier lite kan få Trumps velgere til å endre mening. Retorikk-ekspert Trygve Svensson (til venstre) tror dette blir en anledning for flere republikanere til å hoppe av og trekke sin Trump-støtte.
USA-kjenner Jan Arild Snoen sier lite kan få Trumps velgere til å endre mening. Retorikk-ekspert Trygve Svensson (til venstre) tror dette blir en anledning for flere republikanere til å hoppe av og trekke sin Trump-støtte. (UiB/Minerva/NTB Scanpix)

Snoen: - Videoen kommer på et svært uheldig tidspunkt for Trump

Sist oppdatert:
Valgekspert tror flere republikanere vil vende Trump ryggen etter vulgær baksnakking av kvinner. På sosiale medier deles historier om seksuelle overgrep som et svar til Trump.

OSLO (Nettavisen, NTB): Donald Trump får krass kritikk for kvinnekommentarer fra 2005. Ledende republikanere uttrykker sin avsky, og på sosiale medier snakkes det om en «voldtektskultur».

- Dette er hva vi må leve med, sier forfatter Kelly Oxford, som har fått tusenvis av kvinner til å dele sine historier om seksuelle overgrep for å minne Trump på alvoret i språkbruken hans.

Kelly Oxford.

USA-kjenner Jan Arild Snoen sier at for de fleste av Trumps velgere er det nesten ingenting som kan få dem til å endre mening. Retorikk-ekspert Trygve Svensson ved Universitetet i Bergen tror dette blir en anledning for flere republikanere til å hoppe av og trekke sin Trump-støtte.

Les også: Her beklager Trump uttalelsene og viser til hva Bill Clinton har gjort

- Flere vil trekke støtten

- Dette kan være en beleilig sjanse for flere republikanere til å hoppe av og trekke støtten til Trump, de som nå ser at dette ikke kommer til å bære inn i Det hvite hus, sier Svensson til Nettavisen.

Svensson har fulgt amerikansk politikk tett de siste årene og tok selv aktivit del i valgkampen i 2012 på Barack Obamas side.

Svensson peker på at to typer av kritikk mot Trump nå gjør seg gjeldende. Det ene er den typen som Mitt Romney ytrer om det moralsk forkastelige i å legge an på gifte kvinner. I tillegg er det flere som beskriver Trumps uttalelser som «overgrepsprat».

Svensson viser til forfatter Kelly Oxford, som oppfordrer kvinner til å dele sine historier om seksuelle overgrep for å vise Trump hva slags utfordringer kvinner står overfor. Nå blir hun oversvømmet av historier under hashtagen #NotOkay. En annen mye brukt hashtag for å kommentere saken er #PussyGate.

Donald og Melania Trump sammen på scenen under republikanernes landsmøte i Cleveland.

Svensson er usikker på hvorvidt uttalelsene som nå er hentet fram vil skape alvorlig trøbbel for Trump, eller om kritikken vil prelle av ham. Han viser til at Trump har presentert seg som en utypisk og meget frittalende kandidat og en mann som bringer inn noe av realityshowets språkbruk i politikken.

- Hva synes du om beklagelsen han kom med på video der han sier at han har sagt dumme ting og beklager det, men viser til at det Bill Clinton har sagt og gjort mot kvinner er verre?

- Det sier noe om det grenseløse i Trumps retorikk. Her blir han vist fram i all sin nakne brutalitet, men så benytter han sjansen til å angripe motstanderen enda hardere. Han antyder jo også at det blir mer prat om familiære forhold i Clinton-familien i den kommende TV-debatten. Her benytter han seg av det som i retorikken kalles et enthymem, han kommer med antydninger og lar det henge i lufta, sier Svensson.

Les også: Trump i hardt vær over kvinnekommentarer

Snoen: - Tør ikke konkludere

– Dette er enda en episode som får mange til å si at han har gått for langt, nå er han ferdig. Dette er åpenbart ikke bra for Trump, men han har hatt såpass mange lignende episoder før at jeg ikke tør å trekke den konklusjonen, sier Minerva-kommentator Snoen til NTB.

– For de fleste av Trumps tilhengere er det nesten ingenting som kan få dem til å endre mening. Han har en solid gruppe velgere som nesten ikke lar seg påvirke av noe, fortsetter USA-kjenneren. Han tror derimot at usikre velgere vil kunne la seg påvirke på vei bort fra Trump.

– Kan gjøre hva som helst

Videoen som har skapt bølger i presidentvalgkampen ble tatt opp i 2005, men ble publisert av Washington Post fredag. Donald Trump befinner seg inne i en buss under opptaket og vet tilsynelatende ikke at lyden blir tatt opp. I samtale med radiovert Billy Bush forteller Trump om hvordan han prøver seg på kvinner.

– Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner. Jeg bare begynner å kysse dem. Det er som en magnet. Bare kysser. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump.

Den nåværende presidentkandidaten går videre til å fortelle at han beføler kjønnsorganene til kvinnene.

– Du kan gjøre hva som helst, gjentar han.

Trump kommenterer også puppene til en kvinne han skal ha prøvd seg på. Kvinnen er senere identifisert som TV-vertinnen Nancy O'Dell.

Nancy O'Dell er kvinnen som, den gang intetanende, var offer for Trumps vulgariteter overfor Billy Bush, uttalelser som nå - 11 år senere - blir hentet fram av The Washington Post.

– Uheldig tidspunkt

Snoen sier videoen kommer på et svært uheldig tidspunkt for Trump, som han mener er avhengig av å vinne søndagens debatt mellom presidentkandidatene.

– Trumps oppslutning har hatt en jevn nedgang siden den første tv-debatten, og han trenger noe for å snu trenden. Nå drar han denne saken med seg inn i debatten, og det vil være vanskelig for han å snu den til sin fordel, sier Snoen.

Flere profilerte republikanske politikere har kritisert Trump for kommentarene i videoen.

Blant dem er lederen for Representantenes hus, Paul Ryan, som sier «han vemmes» over uttalelsene.

Likevel er det kun et fåtall av republikanerne som sier de trekker støtten til forretningsmannen.

– De har hatt runder med dette tidligere, og det de ikke gjør, med noen få unntak, er å si at de ikke støtter han lenger. Først når ledende republikanere sier de ikke lenger støtter Trump vil det være et rop om krise, sier Snoen.

– Man trenger at noen som Ryan skifter standpunkt for at det skal påvirke velgerne, tror han.

Trump i skjul

Etter at video-saken sprakk har Trump valgt å holde seg unna rampelyset. Han avlyste et valgkamparrangement i Wisconsin. I en uttalelse fra Trump-teamet heter det at Trump vil tilbringe lørdagen i New York med å forberede søndagens TV-debatt.

Her er noen av reaksjonene fra ledende republikanere på Trumps ytringer i 2005:

Lederen for Representantenes hus, Paul D. Ryan, ba Donald Trump holde seg borte fra et planlagt valgmøte lørdag og sier han føler avsky over det han hørte Trump si i opptaket fra 2005.

- Kvinner skal hedres og æres, ikke bli sett på som objekter. Jeg håper Trump behandler dette med det alvor saken fortjener og jobber med å vise nasjonen at hans respekt for kvinner er større enn dette klippet viser, skriver The Washington Post.

Senator Mike Lee fra Utah sier i en videouttalelse på Facebook at han ikke ville ansatt en person som kom med slike uttalelser om kvinner og at han heller ikke klarer å se for seg Trump som president. Han ber Trump trekke seg og ber sine republikanskek partifeller finne en annen og samlende kandidat.

Illinois-senator Mark Kirk (Rep.):

Florida-senator Marco Rubio (Rep.):

Mitt Romney, tidligere guvernør i Massachusetts (Rep.):

VIDEO: Her er videoopptaket The Washington Post publiserte som viser samtalen mellom Donald Trump og Billy Bush før møtet med skuespiller Arianne Zucker.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere