Avgangshallen på Gardermoen er onsdag kveld full av folk som ikke har kommet seg dit de skal. Snøværet på Østlandet har skapt store problemer for flyselskapene, og en rekke fly er forsinket eller kansellert.

- Vi fikk akkurat tak i en SAS-ansatt ved en tilfeldighet i kaoset. Hun sjekka om vi var ombooket og det er vi. Til i morgen tidlig. Det er ingen ledige hoteller de kan hjelpe med, men fikk to vouchere som måtte brukes før midnatt. Så da blir det ei natt på Gardermoen gitt, sier Ann-Kristin Egge, som skulle tatt et SAS-fly klokken 19.45, til Nettavisen klokken 22.40.

Hun er ikke imponert over servicen hverken i selskapets skranker på flyplassen eller appen.

- Det siste flyet som gikk til Kristiansand kjørte med flere tomme seter og ingen informasjon ble gitt så folk kunne komme med det. Vi har heller ikke fått noen melding eller beskjed på appen.

Ved midnatt stenger Gardermoens butikker, restauranter og lounger, og kun avgangs- og ankomsthallen er tilgjengelig.

Refusjon

Til Nettavisen forteller pressesjef i SAS, Tonje Sund, at resten av kveldens flyvninger vil bli preget av forsinkelser og kanselleringer, og at det er problemer med å skaffe hotell til alle som trenger det.

- Det er fullt på hotellene ja. De som kan blir bedt om å dra hjem og komme tilbake i morgen dersom flyene ikke går i kveld. Hvis man selv booker hotell, kan man kontakte kundeservice i etterkant og søke om billettrefusjon for det, sier Sund.

Også Norwegian hatt forsinkelser og kanselleringer grunnet snøen. Passasjerer som blir sittende værfaste, men klarer å skaffe hotellovernatting på egenhånd, vil bli kompensert.

- Vi oppfordrer passasjerer som opplever forsinkelser og kanselleringer, å kontakte ansatte på flyplassen og få hjelp. Vår samarbeidspartner på flyplassen skal være behjelpelige, men dersom passasjerer klarer å finne hotell på egenhånd får de det refundert, sier presseansvarlig i Norwegian, Daniel Kirchhoff, til Nettavisen.

Her kan du sjekke Avinors flyinformasjon for Gardermoen.

Forplanter seg til torsdag

Dagens problemer vil få innvirkning på torsdagens flytrafikk.

- Det blir forstyrrelser i flytrafikken i morgen også. Både fordi enkelte fly står på steder de normalt ikke skal være, og også at såkalt crewtid, grensen for hvor lenge de kabinansatte har lov å jobbe, blir nådd i løpet av en slik dag. De grensene handler om sikkerhet i lufta, sier Sund.

Snøfall på Gardermoen har ført til forsinkelser i flytrafikken flere steder i landet. Allerede onsdag ettermiddag var et flere kaos på Gardermoen.

- Det har snødd mye i hele dag, så snømåking og stengte rullebaner, samt avising, har gitt oss forsinkelser gjennom hele dagen, sa kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Ulverud, til Nettavisen ved 19-tiden.

- Og det kommer til å fortsette utover kvelden.

Under kan du bruke Forbrukerrådets kalkulator, som viser hva du har krav på hvis flyet ikke går som det skal:

Kanselleringer

Passasjer Ann-Kristin Egge sier informasjonen har vært så godt som fraværende hele kvelden.

- Vi vet ikke noe og får ingen beskjed. Det er også lang kø foran serviceskranken. På oversikten på skjermen så står det ikke noe om at flyet er kansellert engang, fortalte hun til Nettavisen ved 20-tiden

Sund bekreftet da problemene.

- Det har vært et krevende vintervær på Gardermoen i dag, og det har ført til en del både forsinkelser og kanselleringer dessverre. Det gjelder i hovedsak innenriks, men også utenriks.

- Våre folk jobber på spreng med å få booket om passasjerer og innlosjere på hotell, så langt det lar seg gjøre, sa Sund ved 20.30-tiden

Det ryktes at hotellene er fulle?

- Det er i ferd med å fylles opp, ja, så det jobbes på spreng for å få hotellkapasitet der det er mulig. Dersom hotellene blir fulle så må vi håndtere det, men vi gjør det vi kan for å unngå det. Vi skal sørge for mat og drikke og innlosjering så langt det lar seg gjøre, så passasjerene tas vare på.

Hele landet

Sund sier det har vært krevende forhold både i form av nedkjølt regn og typen snø som har falt, som har gjort at det er brukt lenger tid å fjerne is fra flyene og få dem i luften.

Det vil få konsekvenser for morgendagen.

- Det vil forplante seg til i morgen, ja, vi må dessverre påregne forsinkelser også da på grunn av været i dag. Da først og fremst på Gardermoen, men vi har også hatt utfordringer i Bergen tidligere i dag og sterk vind i Trondheim og nordover.

Les også: Nå har ekstremværet nådd Nord-Norge

Mildvær torsdag

For Avinors del regner de med at morgendagens værmelding vil hjelpe.

- Vi har vært godt forberedt, absolutt, men snøen kommer ikke ferdig måket, sånn er det bare, sier Ulverud - og legger til at:

- Klart det er kjedelig, og sesongens første store snøfall kommer litt brått på, men vi regner med at mildværet som er ventet, vil gi oss en normaldag i morgen.