*Nettavisen* Økonomi.

Snøkaoset gir shoppingfeber

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Global krise stagger ikke nordmenns handlelyst.

02.03.09 12:55

Tall fra Statistisk sentralbyrå mandag formiddag viser en fortsatt vekst i detaljhandelen.

NA24 - din næringslivsavis

Veksten var på 1,1 prosent fra desember i fjor til januar i år, og samtidig ble desembertallene revidert ned fra 0,1 prosent vekst til et fall på 0,2 prosent.

Endret statistikk
Til å begynne med trodde de fleste at dette var langt bedre enn ventet, men nå skriver både Handelsbanken og Nordea at endringer i måten SSBs statistikk har ført til at dette er et misvisende inntrykk.

- Historien har blitt revidert, og den årlige veksten i den sesongjusterte indeksen var 0,6 prosent, noe som faktisk er lavere enn det vi hadde ventet i forkant, som var en vekst på 1,3 prosent, skriver Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea Markets i en oppdatering.

- I tillegg publiserer SSB nå en ny indeks, som sannsynligvis vil bli standard, som også inkluderer salg fra bensinstasjoner. Denne indeksen steg 0,6 prosent fra desember til januar, men viser et fall på 0,1 prosent på årlig basis, skriver Bruce videre.

Skylder på snøen
Den første reaksjonen fra økonomene var at tallene var overraskende sterke, og Handelsbanken pekte på snøværet som en forklaring.

- Dette kraftige hoppet skyldes en uvanlig snøsterk vinter, skriver Shakeb Syed og Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering.

De peker på at salget av vintersportsutstyr har økt markant på grunn av det store snøfallet vi har sett så langt i år, og mener det ikke bør ha noe å si for Norges Bank. Butikker som selger bøker og sportsutstyr økte omsetningsvolumet med 17,1 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Handelsbanken peker i en ferskere oppdatering på at SSBs endrede statistikk ikke fortalte hele historien, og at det elendige bilsalget er med på å dra tallene langt ned.

- Selv om nordmenn økte kjøpene av ski og annet vinterutstyr kraftig, kuttet de kraftig ned på store innkjøp. Dette har fått det totale varekonsumet til å falle med 1,3 prosent når vi tar hensyn til biler, mens det var omtrent flatt ellers. Dermed trekker vi tilbake vår tidligere uttalelse om at et kraftig fall i detaljhandelen vil komme når arbeidsledigheten stiger - vi ser allerede et kraftig fall, men det kan likevel bli verre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Hindrer ikke rentekutt

Erik Bruce i Nordea mener dagens tall likevel tyder på at rentekuttene har effekt på handelen, om enn ikke for biler. Nordea tror fortsatt at Norges Bank kommer til å kutte renten med 0,5 prosentpoeng, til 2 prosent, på sitt rentemøte.

- Vi har hele tiden trodd at Norge ville komme bedre ut enn en rekke andre land, men det vi har sett i det siste ligger nok på oppsiden av det Norges Bank hadde trodd også. Imidlertid må dette veies opp mot en utvikling internasjonalt som er kraftig forverret fra desember, sier Bruce til NA24.

Handelsbanken mener dagens tall ikke vil ha noen effekt på Norges Banks rentebeslutning.

- Fallet i bilsalget var kjent i forkant. Det som ikke var kjent var hvordan dette ble vektet hos SSB, skriver Handelsbanken.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.