Snokte på kollegaen - fikk høyere lønn

- Vet du mer om kollegenes inntekt, så vet du også mer om din egen inntekt, sier forsker Ingeborg Foldøy Solli ved Universitetet i Stavanger.

- Vet du mer om kollegenes inntekt, så vet du også mer om din egen inntekt, sier forsker Ingeborg Foldøy Solli ved Universitetet i Stavanger. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Da skattelistene ble lagt ut til allmenn beskuelse på nettet, førte det til at de som følte seg underbetalt i større grad byttet jobb og gikk opp i lønn.

19.12.14 08:23

Snoking i de åpne skattelistene førte nemlig ikke bare til at folk oppdaget hva naboer og kolleger tjente.

Det ble også lettere å se om man selv fikk like mye som andre med tilsvarende oppgaver og bakgrunn, skriver forskning.no.

- Vet du mer om kollegenes inntekt, så vet du også mer om din egen inntekt, sier forsker Ingeborg Foldøy Solli ved Universitetet i Stavanger. Sammen med økonomiprofessor Mari Rege har hun sett på hva den nye kunnskapen førte til.

Konklusjonen er at de som opplevde at de som relativt sett hadde lav lønn, i større grad enn andre byttet jobb, og at de i året etter at skattelistene ble åpnet fikk 5 prosent mer i lønnsøkning enn sine bedre betalte kolleger.

- Dette er mye, sier Solli og legger til en mulig forklaring på hvorfor åpenhetsregimet som ble innførte i 2001 førte til at mage handlet annerledes enn de ellers ville gjort.

- Mange fikk seg kanskje et spark bak som gjorde at de heller søkte seg til en annen jobb, hvor de fikk bedre betalt. Kanskje var dette også en jobb hvor de passet bedre.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
:


Antall søk i skattelistene gikk ned ned med 88 prosent etter at det ble umulig å snoke anonymt i listene. Samtidig ble det mer populært blant dem som sjekkes å sjekke hvem som har søkt på dem.

Tall som Finansavisen hentet ut fra Skatteetaten i oktober, viste at antall søk i listene hadde gått ned med hele 7,5 millioner til litt over 1 million søk én uke etter at skattelistene ble lagt ut 17. oktober.

Det tilsvarer en nedgang på 88 prosent.

– Vi tror det henger sammen med at flere vegrer seg for å søke i listene av ren nysgjerrighet når søket ikke lenger er anonymt, uttalte presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til avisen.

Unødig snoking

Også finansminister Siv Jensen (Frp) var strålende fornøyd med ordningen, som hadde som mål å begrense unødig snoking:

– Det er svært gledelig at regjeringens tiltak allerede viser så entydige effekter. Alle som trenger tilgang har det fullt og helt også i dag, men vi begrenser unødig snoking i folks privatliv, uttalte hun til NTB.

Søk på seg selv

Men omleggingen av adgangen til skattelistesøk førte til oppsving av en annen type søk: De som vil sjekke hvem som har søkt på dem selv. Denne type innlogginger økte med over 150.000, fra 328.000 i fjor til 479.000 i år. Det er en økning på nesten 50 prosent.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag