Strømprisene steg til nye rekordnivåer i Sør-Norge mandag denne uken. Selv om økte priser på kull og gass i Europa er viktige årsaker til dette, kan snømangelen i norske fjell presse strømprisen ytterlige opp, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Strømpriser: Mandag er det svært dyrt å bruke strøm

– Foreløpig mangler vi en seksdel av den snøen vi pleier å få i løpet av vinteren, sier seniorrådgiver Martin Andreas Vik i NVE.

I desember 2018 var strømprisene høyere enn noen gang siden samme tid 8 år tidligere. I løpet av januar og februar kan altså denne rekordene ryke.

- Det blir den dyreste vinteren siden 2010. Får vi en kald vinter også, blir det ny rekord, sa Martin Vik, seniorrådgiver i Norges Vassdrags- og energiverk (NVE), til Nettavisen Økonomi i forrige uke.

Tirsdag meldte også Meteorologisk Institutt på Twitter at snøfallet i Sør-Norge har vært labert i år, og dersom prisene på kull og gass holder seg høye vil dette sammen kunne føre til uvanlig høye strømpriser andre kvartal.

– Snømengden pleier å ha mest å si for kraftprisene i andre kvartal. Vi pleier å få et fall i kraftprisene når snøsmeltingen står på for fullt, men det er mindre sannsynlig at vi får et slikt prisfall i år, sier Vik.

Snømengdene forandrer seg imidlertid raskt, og snømagasinene kan fylle seg opp de neste to månedene, understreker han.

Les også: Dansker får betalt for å bruke strøm, Norge fortsatt rekordhøye strømpriser