NA24.no

SV-nestleder Snorre Valen kommenterer regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.
SV-nestleder Snorre Valen kommenterer regjeringens reviderte nasjonalbudsjett. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Snorre Valen: - Dette var regjeringens siste sjanse

Sist oppdatert:
- Det regjeringen har funnet rom for er store skattekutt til noen av de rikeste investorene i Norge og den økonomiske eliten, mener SV.

STORTINGET, OSLO (Nettavisen, NTB): - Dette var regjeringens siste sjanse til å få gjort noe med de økende forskjellene i Norge, den økende fattigdommen i Norge og den økende arbeidsløsheten i Norge. Det har ikke regjeringen prioritert, og det er synd, sier SVs Snorre Valen til Nettavisen.

Les også: Jensen kutter oljepengebruken - ledigheten over toppen

- Det regjeringen har funnet rom for er store skattekutt til noen av de rikeste investorene i Norge og den økonomiske eliten.

Valen mener det Norge trenger er en kraftfull innsats mot forskjeller og fattigdom, ikke det han kaller flere skatterabatter for en liten elite.

Ap: Andelen i jobb bekymrer

Ap er glad for at det nå ser noe lysere ut for norsk økonomi, men er urolig over at andelen folk i jobb er anslått til å falle ytterligere.

- Det bekymrer oss mest at andelen nordmenn som er i jobb har gått ned de siste årene, og der spår regjeringen at det vil fortsette å falle, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, til Nettavisen.

Hun sier dette er en tendens man har satt i andre land som det har vært grunn til å frykte, at de med svakest tilknytning til arbeidsmarkedet har en tendens til å bli skjøvet ut når arbeidsledigheten ser ut til å falle.

- Dette betyr at det er flere som melder seg permanent ut av arbeidsmarkedet, sier Marthinsen til Nettavisen.

- Føler dere at regjeringen har noen gode tiltak her på arbeidsledighet?

- De kommer med litt, som tiltaksplasser og forsterket innsats overfor de langtidsledige. Det er helt nødvendig for vi har sett en dramatisk økning i antallet som har vært ledige over lang tid. Men det er smuler i det store og det hele, mener Marthinsen.

Den grønne grafen viser sysselsettingsandel 15-74 år. Den blå grafen viser yrkesdeltakelse 15-74 år. Sysselsettingsandelen er sysselsatte i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder eller i en gitt aldersgruppe. Yrkesdeltakelsen er arbeidsstyrken i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder eller i en gitt aldersgruppe.

Hun påpeker at regjeringspartiene stemte ned flere av Aps forlag da statsbudsjettet for 2017 ble behandlet.

Les også: Regjeringen tror ledigheten er over toppen

- Smuler til viktige saker

- På tampen av denne stortingsperioden kommer det smuler til viktige saker som vi har etterlyst satsing på i lang tid, som styrkede tiltak for de ledige og tidlig innsats i skolen. Regjeringen lapper nå på sitt eget budsjett på vei ut av regjeringskontorene, sier Marthinsen til NTB.

Hun mener Frp og Høyre gjennom snart fire år regjering har prioritert skattekutt som de ikke selv klarer å dokumentere at gir nye jobber.

- Regjeringen fullfører nå sine fire budsjettår, og går til valg på mer av det samme: Skattekutt til de med mest fra før, som ikke virker vekstfremmende, sier Marthinsen.

Savner sterkere tiltak for langtidsledige

KrF setter pris på at regjeringen forbedrer tiltakene for langtidsledige, men Hans Olav Syversen (KrF) i finanskomiteen savner sterkere tiltak.

Da finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte tallene fra revidert pekte hun på at den registrerte langtidsledigheten har øke noe de siste årene.

– KrF setter pris på at regjeringen forbedrer tiltakene for langtidsledige, men vi må gjøre mer for å få flere i arbeid. KrF mener vi må styrke lærlingtilskuddet ytterligere, slik at færre på yrkesfag opplever å stå uten lærlingplass. Dessuten etterlyser vi sterkere tiltak mot barnefattigdom, og en styrking av minstepensjonistenes økonomi når alle andre pensjonister får 1.000 kroner i skattelette, sier Syversen.

Les også: Revidert nasjonalbudsjett: Mer NAV-penger til unge

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere