NA24.no

Snubler i starten

Sist oppdatert:
Wall Street faller videre på nye bekymringer.

Rentekutt fra den amerikanske sentralbanken hjelper ikke på stemningen blant nedtrykte investorer. Børsene fortsetter ferden nedover.

NA24 - din næringslivsavis

De tre viktige nøkkelindeksene daler alle fra start. Dow Jones faller 1,72 prosent til 12.265,46 poeng. Nasdaq-composite blir sendt ned 1,46 prosent til 2.314,60 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen faller 1,37 prosent til 1.337,29 poeng.

Følger ledigheten
Den amerikanske sentralbanken har i sin analyse av situasjonen i den amerikanske økonomien trukket frem den svake utviklingen i arbeidsmarkedet. Dette har ikke vært synlig i de offisielle ukentlige tallene som har kommet fra arbeidsdepartementet.

Nå viser det seg derimot at antallet som søker til stønad etter arbeidsledighet øker. Dermed er det bekymringer for at hele arbeidsmarkedet viser klare svakhetstegn. Det første svaret kommer fredag da den viktige arbeidsmarkedsrapporten slippes.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 69.000 til 375.000 i forrige uke. Økonomene hadde ventet at antallet ville havne på 320.000. Den videreførte ledigheten steg med 47.000 til 2.716.000. Dette er det høyeste nivået siden oktober 2005.

Usikkert
Undersøkelsen som måler stemningen blant innkjøpssjefen i Chicago kom inn noe under forventningene til økonomene. Innkjøpssjefindeksen Chicago PMI havnet på 51,5 i januar. Det er en nedgang fra 56,4 i desember. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen skulle havne på 52.

Selv om den amerikanske sentralbanken har kuttet renten ved to anledninger de ti siste dagene er ikke det nok til å berolige markedet. FED har kuttet styringsrenten fra 4,25 prosent til 3 prosent og samtidig har diskontorenten blitt redusert til 3,5 prosent. Det gjør det lettere for banker og andre finansinstitusjoner å skaffe finansiering.

MBIA fikk et tap på 2,3 milliarder dollar i fjerde kvartal. Fordelt per aksje gir det et tap på 18,61 dollar. Ved samme kvartal året før hadde de et resultat på 181 millioner dollar. Justert for enkelthendelser endte resultatet i fjerde kvartal på 3,30 dollar per aksje. Analytikerne ventet at resultatet ville havne på 2,97 dollar per aksje, viser en undersøkelse fra Thomson Financial.

Nå står selskapet i fare for å miste sin viktige kredittvurdering AAA etter store tap relatert til strukturerte produkter.

Obligasjonsforsikringsselskapene står i fare for å miste sine viktige kredittvurderinger. Det har medført et massivt fall på børsene de siste ukene. Disse forsikringsselskapene garanterer for 2.400 milliarder dollar i forskjellige verdipapirer.

Forbruket daler
De amerikanske husholdningene økte forbruket med 0,2 prosent i desember. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig økte inntektene med 0,5 prosent.

Økonomene hadde ventet at forbruket ville øke med 0,1 prosent, mens inntektene skulle øke 0,4 prosent. Samtidig ble forbrukstallet fra november revidert til en økning på 1 prosent fra opprinnelig meldte 1,1 prosent. Inntektene forble uendret på 0,4 prosent.

Kjerneprisindeksen fra PCE viser at inflasjonen økte med 0,2 prosent i desember. For året som helhet økte inflasjonen med 2,2 prosent. Denne indeksen er den uoffisielle målingen som den amerikanske sentralbanken benytter og alt under en vekst på 2 prosent ansees som det sentralbanken kaller komfortabel sone.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere