*Nettavisen* Økonomi.

Snublet i olje

Nedturen på Oslo Børs var ikke til å unngå etter at oljeprisen tikker stadig lenger ned.

17.08.06 18:05

Oljeprisen ble igjen toneangivende på Oslo Børs. For fjerde dag på rad tynget den dalende priskurven de oljeavhengige tungvekterne. De to siste dagene har oppmuntrende makrotall fra USA løftet børsen her hjemme fra foreløpige bunn, men torsdag kom det ingen drahjelp fra amerikanerne. Hovedindeksen falt hele 0,81 prosent til 374,60 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske økonomien begynner å vise svakhetstegn og veksten er i ferd med å avta. Inntrykket er blitt forsterket av de to siste dagenes makrotall fra de amerikanske myndighetene. Produsent og konsumprisene har hatt en svakere utvikling enn det som var forspeilet av markedet og det bidrar til at oljeprisen peker ned.

De geopolitiske knisningene har roet seg noe med våpenhvilen i Midtøsten og dette har tatt vekk momentumet i presset oppover på oljeprisen.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober koster torsdag ettermiddag 71,93 dollar ved råvarebørsen i London. Referanseoljen i USA, de såkalt WTI-kontraktene, har falt til under 71 dollar fatet. Følg oljeprisen her.

En dollar går for 6,27 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gigantene daler

Gigantene Statoil og Norsk Hydro ble de mest omsatte aksjene også denne torsdagen. Oljetungvekterne falt henholdsvis 2,58 prosent til 170 kroner og 2,59 prosent til 169 kroner.

DNO endte ned 2,59 prosent til 11,30 kroner etter at det noe mindre oljeselskapet ikke er fornøyd boringen av Nabrajah-11-brønnen. Selv om selskapet har fått økt strømmingen fra brønnen til 250 fat oljeekvivalenter om dagen, venter DNO mer av brønnen. De bytter ut deler av utstyret og vil teste ut nye måter å få opp den indikerte oljen.

Oljeserviceaksjene på den svake prisutviklingen. Acergy faller 1,39 prosent til 106,50 kroner, mens Aker Kværner endte ned 2,02 prosent til 605,50 kroner. Fred. Olsen Energy ble sendt ned 3,26 prosent til 252 kroner, selv om riggselskapet fikk 47 millioner kroner i et forlik fra Statoil.

SeaDrill fikk en intensjonsavtale på et oppdrag fra Norsk Hydro som kan være verdt 600 millioner kroner over tre år. I tillegg er det gikk tre opsjoner på muligheter om forlengelse i inntil to år. Aksjen falt likevel 2,32 prosent til 73,75 kroner.

Nok en gang på topp
Umoe Industri har kjøpt seg ytterligere opp i TTS Marine. I går tredte Jens Ulltveit-Moes investeringsselskap inn på eiersiden etter at de solgte et datterselskap og fikk deler av oppgjøret i form av aksjer. Umoe kjøpte også aksjer i markedet i går. Markedet svarte med å sende aksjen til topps av vinnerlisten med en oppgang på 10,47 prosent til 47,50 kroner. I dag kjøpte Umoe 1,7 millioner aksjer til 49,78 kroner pr. aksje.

Tandberg Storage var et annet selskap som fortsatte oppgangen torsdag. Aksjen endte opp 7,16 prosent til 4,19 kroner. Meglerhuset Kaupthing sto bak 83,6 prosent av nettokjøpene.

Biotec Pharmacon endte opp 6,58 prosent til 38,90 kroner etter at biofarmasiselskapet meldte om en avtale med løpende leveranser av MacroGard med årlige salgsinntekter på 4 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Cruiset frem

De reiserelaterte aksjene ble løftet siden terrorfrykten er i ferd med å slippe taket. De nylig avslørte terrorplanene i England gikk hardt utover typiske reiserelaterte aksjer som cruiseaksjer og flyaksjer.

Konkurrenten til Royal Caribbean Cruises, Carnival, blir løftet 4,7 prosent i London, mens British Airways stiger 2,3 prosent.

Tradere sier at det er bekymringer i forbindelse med terrortrusselen som er i ferd med å slippe taket.

- Alle aksjene som fikk juling forrige uke som kommer tilbake siden investorene innser at folk vil fortsatt fly, sier en markedsaktør til Dow Jones Newswire.

Royal Caribbean Cruises endte opp 5,12 prosent til 215,50 kroner, mens SAS steg 5,32 prosent. Fallende oljepris er også gunstig for disse selskapene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bader i penger

Lakseprodusenten Lerøy endte opp 0,83 prosent til 121 kroner etter en tyngre start. Lerøy kom i fokus etter at de la frem resultat for andre kvartal torsdag morgen. Sprelsk fra Lerøy

- Jeg har gode tall å by på i dag, åpnet konsernsjef Ole-Eirik Lerøy sin resultatpresentasjon med et bredt glis og fortsatt med å si at de nærmest trykker penger.

- Tallene i seg selv er veldig bra. De kom noe under mine forventninger, men årsaken til det er at man på oppdrettssiden i Norge hadde en del kontraktspriser som ikke gjenspeilet den sterke spotprisen. Der kommer tallene inn lavere enn vi hadde trodd. I tillegg var totalt slaktevolum 8 prosent lavere enn vårt estimat, men dette bør hentes inn igjen i tredje og fjerde kvartal, sier analytiker Samir Bendriss i ABG Sundal Collier til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.